Énekszó és tánc helyett ez a május elseje is ment a lecsóba. Semmi majális, semmi főzőverseny, semmi piknik, semmi körhinta, semmi ünneplés. Helyette marad a régi Május 1 felidézése, felvonulással, ingyen virslivel és sörrel, munkahelyi majálissal, ahol a családok ismerkedtek, barátkoztak.

A legtöbb országban hivatalos állami szabadnapot, a munka vagy a munkások ünnepét a nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki. Nem minden országban ünneplik május első napján a munkát és a munkásokat.

Az elmúlt évtizedekben, a szocialista országokban háttérbe szorult, hogy 1955 óta XII. Piusz pápa május első napját rendeletében a katolikus egyház ünnepévé is tette. A tartalom hasonló, mert munkás Szent József, a munkások védőszentjének, és Jézus nevelőapjának tiszteletének szentelte a napot, aki magát Jézust is kitanította az ácsmesterségre.

Május elseje már a pogány időkben is jelentős napnak számított, mert a tavasz kicsalogatta z embereket az újjászülető természetbe. Az ifjúság és a szerelem szép szimbóluma, a májusfa állítása is ehhez a naphoz kötődik. A természet újjászületésének, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert kelléke a májusfa.

A májusfát egykor és napjainkban is csoportba szerveződve állították az ifjú legények a lányoknak, akik számára ez nagy öröm és megtiszteltetés. Magas, sudár fát szemeltek ki alkalmas májusfának. A korábban már kiválasztott fát este indultak el kivágni a legények, hogy hajnalra színes szalagokkal feldíszítve, beásva találja a ház előtt az ébredező leány. A legtöbb területen az udvarló legény állította kedvesének a májusfát. Mára egyre elterjedtebbé vált, hogy a közösségeknek is állítanak egy közös májusfát.

A májusfa állítás legkellemesebb eseménye a fa kitáncolása, vagy kidöntése, amivel együtt jár egy kisebb-nagyobb ünnepség, táncmulatság. A májusfa ledöntését szertartásos mozzanatok előzték meg, ilyen volt a fa körültáncolása, és a májusfára mászás. Igazi próba volt a lehúzott kérgű, magas fát megmászni, de vállalkozó szellemű mindig akadt, mert azé lett a fa tetejére kötözött üveg bor, aki azt lehozta a földre.

Hogy mivel töltsük ma ezt a rendhagyó május elsejét? Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan munkával töltik a munka ünnepét. Az elmúlt időszak eseményeit végiggondolva sokan örülnek most ennek a munkával töltött ünneplésnek. Aki teheti, és ahol az időjárás is engedi, ők legyenek hűek a szokásokhoz, s töltsék szabadban az ünnepet. Főzzenek bográcsban a családdal egy-két baráttal vagy szomszéddal. A teraszok is készülnek a neves napra!

Kiránduljanak, erősítsék szervezetüket a friss levegőn. Élvezzék a napsütötte pillanatokat és a szabadban elfogyasztott uzsonna összehasonlíthatatlan íz élményét, miközben szervezetük töltődik D-vitaminnal és a szabadság illatával.

Ahol az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak, ott is töltsük közösen a családdal ezt a szép ünnepnapot. Készüljünk elő az anyák napjára! Segítsünk be a hétvégi takarításba, mosásba, vasalásba, főzésbe. Együtt sokkal könnyebb és szórakoztatóbb. A házimunka elvégzése után rajzoljunk, fessünk a gyerekekkel szép virágot ajándékba vagy újságokból kivágott „kedvenc” szavainkból állítsunk össze egy szép verset anyának, nagymamának.

Próbálkozhatunk a jól bevált meglepetéstorta sütésével is. Nagyon egyszerű, sütés nélkül készülő torta recepteket találhatunk az internet segítségével, amit aztán gyerekjáték összekevernie a vállalkozó szellemű családtagoknak. A fontos, hogy a szeretetet ki ne hagyjuk belőle!

Fotó: pixabay.com