Ha kissé döcögősen is, de annál nagyobb bizonytalanságban közeledett az érettségi ideje, ami íme most el is érkezett, hiszen holnap az egész országban megkezdődnek az írásbeli érettségik.

Magyarországon holnap, hétfőn 111 ezer diák lép be remegő lábakkal a vizsgára kijelölt tantermekbe és kezdi meg az érettségijét. Az elmúlt évtizedek hagyományait követve az idei évben is magyar nyelv és irodalommal kezdik meg az írásbeli érettségit, majd folytatják kedden matematikából, szerdán pedig történelem tudásukról adnak bizonyságot.

Ma még mindenki izgul és készül a vizsgatételek meglepetés feladataira, hogy a lehető legjobb tételsor kerüljön a kezébe. Holnap reggel ez magyar irodalomból már nem lesz kérdéses. Napközben és este viszont az érettségi tesztek megoldókulcsai adnak majd okot az aggodalomra. A hivatalos megoldókulcsok csak a vizsga másnapján jelenhetnek meg.

A telex.hu oldaláról megtudható, hogy ők azzal próbálnak segíteni az érettségizők kínjain, hogy hétfőn, kedden és szerdán kiváló tanárok ismertetik az oldalukon közzétett egy-egy videón a középszintű magyar, matematika és történelem feladatlapok megoldásait.

Az adásokat természetesen csakis az érettségik hivatalos lezárulása után, vagyis legkorábban a délután folyamán lehet majd elérni a telex.hu oldalon.

Hétfőn: Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára lebbenti fel a ködöt a magyar érettségi megoldásairól.

Kedden: Gerőcs László, a Korrepeta tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója vezeti le a kamerák előtt az oly nagy izgalomra és izzadt homlokokra okot adó matematika feladatokat.

Szerdán: Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára válaszolja meg a történelem írásbeli remélhetőleg nem túl fogós kérdéseit.

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.  

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők, 121 tárgyból 67 446-an tesznek vizsgát emelt szinten, 183 tárgyból 322 216-an pedig középszinten.

 A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő- vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma – sorolta Maruzsa Zoltán.

Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.  

A hétfői magyar vizsgák után kedden matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. 

Szerdán történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy nyolcezer diák érettségizik. Csütörtökön tartják az angol vizsgákat, amelyre középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek, a másnapi német nyelvi vizsgákra középszinten 12 ezren, emelt szinten több mint háromezren vállalkoztak – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, hogy az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, a középszintűeket június 14. és 25. között tartják kizárólag azon tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarésze van. Testnevelésből a szóbeli és – bizonyos feladatok mellőzésével – a gyakorlati vizsgát is meg kell szervezni.

Forrás: mti.hu, telex.hu

Fotó: pixabay.com