Április 30-án új szabaduló szobák nyíltak meg Pécsett. A Rejtélyek pincéje elnevezésű hely 3 különböző szobát, illetve kisebb rendezvények szervezésére (amikor erre van lehetőség) party-termet kínál. A vállalkozás indíttatásáról, a szobákról és a lehetséges célcsoportokról is beszélgettünk a hely egyik vezetőjével, Hollósiné Sós Krisztinával.

Honnan jött az ötlet, hogy szabaduló szobát szerveztek? Van már esetleg ebben tapasztalatotok?

Az igazat megvallva még sosem csináltunk hasonlót. Férjemmel eddig vállalkozóként dolgoztunk, kis gyermekjátékokat kiadó automaták üzemeltetésével foglalkoztunk. Az ötlet onnan jött, hogy a nyáron Győrben nyaraltunk, ez alatt az idő alatt több hasonló szabaduló szobában voltunk és remekül éreztük magunkat. Ekkor gondoltuk, hogy egy csomó ötletünk van, és itt is tudnánk néhány szobát csinálni Pécsett. Innen jött az egész.

Magatok készítettétek a szobákat, vagy volt segítség?

A szellemi részét, vagyis a szobák tematikáját, a feladványokat több mint 90%-ban mi készítettük, ezek saját ötletek. A kivitelezésben, a szobák elkészítésében szakemberek segítségét is igénybe vettük.

Tudatos döntés volt, hogy a pandémia idején készültek el a szobák?

Nem. A szobák elkészítésében több mint 7 hónapunk benne van, tehát még az őszi korlátozások előtt elkezdtük a kidolgozásukat. A korlátozások révén több időnk volt a feladványok és a tematika kitalálására, viszont a kivitelezési munkálatok ezzel párhuzamosan csúsztak. Ha nem lett volna a vírushelyzet, valószínűleg hamarabb tudtunk volna nyitni. De a lényeg, hogy végül elkészültünk vele.

Beszéljünk kicsit a szobákról! Milyen tematikájú kihívások elé állítjátok a résztvevőket?

Nagyon gyakran látjuk, hogy a szabaduló szobák egy film köré épülnek. Ez számunkra is szimpatikus volt, azonban azt is láttuk, hogy nagyon sok helyen, ahol több szabaduló szoba van, az egyik a Harry Potter, a másik a Fűrész köré épül, és esetleg van még egy börtönből szabadulós szoba. Ezeken szerettünk volna változtatni. Ezért a kalandos film, ami köré építettünk, az Indiana Jones, a horror pedig a Psycho lett. Ugyanakkor a film mindkét szobánál csupán hangulati elem, azok ismerete nélkül, pusztán a logikára támaszkodva is ki lehet jutni belőlük. A harmadik szoba a „Labirintus” fedőnevet viseli, ami nevéhez méltóan egy összetett játék, sok folyosóval, amelyek között jócskán van zsákutca is.

Van-e célcsoportja a három szobának? Van-e esetleg olyan szoba, amit bizonyos korosztálynak nem ajánlotok?

Direkt célcsoportok nincsenek egyik szobánál sem, bármelyiket bárki kipróbálhatja és teljesítheti sikerrel. A Bates Motel az, amelyiket inkább felnőtteknek javasoljuk, azt a honlapon is csak 16 éven felülieknek ajánljuk. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk egy gyerek a szüleivel nem mehet be, nincsenek abban sem szörnyű jelenetek, de mondjuk egy gyerekcsoportnak nem azt ajánljuk. A három közül a legnehezebb talán a Labirintus, de a tesztjátékok alapján abból is ki lehet jutni, ha logikusan gondolkodik a csapat.

Segítetek a benn lévő csapatoknak vagy egyedül kell boldogulniuk?

Ez attól is függ, hogy ők mit szeretnének. Vannak csapatok, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy mindent maguk csináljanak, akkor is, ha az első akadályok valamelyikénél elakadnak. Mások szeretik, ha adunk egy kis segítséget, ha elbizonytalanodnak. Ezt meg tudjuk tenni, mert kamerán keresztül látjuk és halljuk a csapatokat és mikrofonon keresztül tudunk beszélni hozzájuk. Általában az elején megbeszéljük a csapatokkal, hogy mit szeretnének, és ha szeretnék, segítünk, ha nem, akkor maximum akkor szólunk, ha tönkretennék a berendezést :).

Milyen létszámú csapatokat vártok?

2-5 fős csapatokat várunk. Ezt azért határoztuk meg ennyiben, mert több olyan komplex feladat van, amit egyedül nem lehet, vagy legalábbis nagyon nehéz megoldani, a két fő legalább szükséges. Ha viszont egy csapatban nagyon sokan vannak, az egyrészt zsúfolttá teszi a szobákat, másrészt az a tapasztalatunk, hogy ilyenkor 2-3 ember dolgozik a feladatokon, a többi pedig csak lézeng a szobában. Ez az a csapatlétszám, amivel még hatékonyan lehet együttműködni.

A honlapotokon azt láttam, hogy van egy party-szobátok is. Arról mesélnél egy kicsit?

Sajnos ezt most a korlátozások miatt nem igazán tudjuk használni, de igen, születésnapi rendezvények, legénybúcsúk és más programok szervezésére van egy 14 férőhelyes szobánk. A weboldalunkon ugyan van erre egy árlistánk, de igazából ilyen célokra rendszerint egyedi árajánlatokat adunk, mert az igények nagyon különbözőek, lehet, hogy valakinek csak a party-szoba kell, lehet, hogy e mellett szeretnék az egyik szabaduló szobát is kipróbálni, de nagyobb csapatnál az is lehetséges, hogy több szobát is szeretnének lejátszani az ünnep mellett. Úgyhogy ezekre az igények függvényében adunk árajánlatot. A party-szoba egyébként a bútorokon kívül különböző játékokat, sőt, még egy karaoke-szettet is tartalmaz, így sokféle szórakozási lehetőséget biztosít, és ételek-italok behozatalára és tárolására is van lehetőség.

Köszönöm szépen az interjút!

A hely elérhetőségei:

Weboldal: http://bit.ly/rejtelyekpinceje-pecs

Cím: 7621 Pécs Rákóczi út 65. (a belső udvaron)

Telefonszám: +36 20 5038904

E-mail: hello@rejtelyekpinceje.hu

Facebook: https://www.facebook.com/rejtelyekpinceje