A vidéki körzetek közül Szombathelyen várható az egyik legkomolyabb küzdelem az ellenzéki előválasztáson, miután két, országosan ismert politikus is bejelentette indulását. A DK Czeglédy Csabát, az LMP pedig Ungár Pétert jelöli Vas megye 1. választókerületében. A Závecz friss felmérése szerint nüanszokon múlhat kettejük párharca, Hende Csabát ugyanakkor Ungárnak van nagyobb esélye legyőzni a jövő évi választásokon. Karácsony a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt a Vas megyei körzetben, az ellenzéki összefogás pedig nyolc százalékkal előzi a Fideszt. – írja a Telex.

Azt egyelőre nem tudni, hogy lesz-e még más jelölt is Czeglédy Csabán és Ungár Péteren kívül. Információink szerint a Jobbik az LMP politikusa mögé állhat be, az MSZP–P pedig nem indulna ebben a körzetben. Az MSZP és Párbeszéd sajtóosztályától azt írták a Telex kérdésére, hogy még nem döntöttek.

Mi látszik az eredményekből?

Ungár és Czeglédy között szoros lesz a verseny, az egyik felmérés alapján Ungár vezet (30-27), másik alapján döntetlenre állnak (45-45). Czeglédy mögött leginkább a DK áll, Ungár mögé a Jobbikos és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók is jobban beállnának, azonban a fő kérdés, hogy ki győzné le a térség fideszes képviselőjét, Hende Csabát.

Ungár nagyobb eséllyel győzi le Hendét, Czeglédy megosztóbb

Szombathelyen az ellenzéki szavazók 80 százaléka válaszolta azt, hogy Ungár Péterre szavaz 2022-ben, ha ő nyer az ellenzéki előválasztáson. 11 százalékuk nem voksolna rá, és 9 százalékuk nem válaszolt a kérdésre.

Czeglédy valamivel jobban megosztja az ellenzéki szavazókat. Amennyiben a DK politikusa nyeri az előválasztást,

csak az ellenzéki szavazók 72 százaléka voksolna rá 2022-ben. A 20 százalékuk azt mondta, hogy nem szavazna a DK politikusára, 8 százalék pedig nem válaszolt erre a kérdésre.

Kicsit árnyalja ezt a képet a következő adatsor. Felmérték, hogy miként végezne a két politikus, ha egy az egyben versenyeznek Hende Csabával. Eszerint

  • Ungár legyőzné a Fidesz képviselőjét (47 – 44%), míg
  • Czeglédy döntetlenre áll (45 – 45%) a volt honvédelmi miniszterrel.

Ungár sokat javított, amíg tavaly ilyenkor még alulmaradt volna Hendével szemben (41-39-re), addig mostanra már legyőzné őt.

A kutatásból az is kiderült, hogy Szombathelyen Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt 23 százalékkal, őt Dobrev Klára követi 16-al, Jócskán mögöttük marad Márki-Zay Péter (7%), Jakab Péter (6%) és Fekete-Győr András (3%).