A lezárások elmúltával a magyar megrohanták a belföldi szálláshelyeket, már májusban brutálisan megnőtt a kereslet a hotelek, apartmanok, vendégházak iránt. Ugyan csak május elsejétől és védettségi igazolvánnyal látogathatóak a szálláshelyek, számos szálloda pedig még ki sem nyitott, mégis 10 nap alatt 117 ezer vendégéjszakát töltöttek el a már nyitva lévő helyeken – legalábbis a Magyar Turisztikai Ügynökség által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. A vendégek háromnegyede belföldi volt.

Május végéig pedig 757 ezer vendégéjszakára szóló foglalás érkezett – közölte az MTÜ az Index érdeklődésére. És ez csak a kezdet:

A NYÁRI HÓNAPOKRA MÁRIS HAVI ÁTLAG EGYMILLIÓ VENDÉGÉJSZAKÁT RÖGZÍTETTEK A RENDSZERBEN TÍZ NAP ALATT ELŐFOGLALÁSKÉNT A SZÁLLÁSHELYEK, A LEGTÖBBET, 1,3 MILLIÓT JÚLIUSRA.

Érdekesség, hogy a foglalások többsége, közel 90 százaléka egyelőre vidékre érkezett, több budapesti hotel is még vár a nyitással, a külföldi vendégek miatt.

A számok alapján a turizmus szektornak nagyon jó nyara lehet, a jelek szerint az égadta világon semmilyen fennakadást nem fog jelenteni az, hogy a társadalom egy kisebb része nem oltakozik, és emiatt nem is foglalhat szállást. A többség ugyanis beolttatta vagy beolttatja magát, így előttük megnyílnak a szállodák kapui. Egy év otthon ülés után pedig alighanem sokan terveznek nyaralni menni ismét.