A vád szerint egy 61 éves, hajléktalan férfi egy vita során felgyújtotta szintén hajléktalan ismerősét, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az életét nem lehetett megmenteni, két nappal később a kórházban meghalt. A főügyészség a vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

A vádirat szerint a vádlott 2008-ban hajléktalanként élt Budapesten, ahol nappal gépkocsival járta a várost, az éjszakákat pedig a parkolókban leállított gépkocsijában töltötte. A vádlott többször éjszakázott a XII. kerület, Kútvölgyi úton lévő egyik parkolóhelyen is. Ennek a parkolónak a túloldalán, egy erdős területen felvert sátorban lakott a szintén hajléktalan sértett, akivel a vádlott megismerkedett és rendszeresen összejárt.

A 2008. augusztus 10-ét megelőző napokban a sértett talált egy elveszített pénztárcát, benne a tulajdonos személyes irataival és telefonszámával. A férfi a telefonszámot a vádlott telefonjával felhívta, majd a tulajdonos részére a tárcát visszaszolgáltatta. A tárca tulajdonosa mindezért 10.000 forint jutalmat adott a sértettnek, aki azt elköltötte.

A vád szerint 2008. augusztus 10-én az esti órákban a vádlott ismét meglátogatta a sértettet az erdős részen kialakított hajlékánál. A találkozó során a vádlott és a sértett több dolog miatt is összeszólalkozott, így azon is, hogy a sértett a talált pénztárca visszaadásáért kapott pénzből nem adott a vádlottnak. A szóváltás során a két férfi össze is verekedett, majd a vádlott pontosan meg nem határozható fajtájú éghető folyadékot, mint égésgyorsító anyagot öntött a sértettre, és meggyújtotta a férfi ruházatát. Az égésgyorsító anyag hatására a sértett szinte teljes testfelülete azonnal lángra kapott. Mintegy 15-25 perc elteltével a vádlott végül értesítette a tűzoltókat, akik azonnal mentőt kértek a helyszínre.

A sértett a kórházba szállításakor még életben volt, azonban a testfelszínének 92%-át érintő III-IV. fokú égési sérülések elszenvedése miatt két nappal később, az intenzív kórházi kezelés ellenére életét veszítette. A vádlott a sértettnek az átlagost jelentősen meghaladó szenvedést okozott.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat ítélje életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A férfi jelenleg más ügyben letartóztatásban van.

A rendőrség felvétele az alábbi linken elérhető: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/kiderult-az-igazsag