Komló egy észak-baranyai kisváros, amely Pécs után a második legnépesebb település a megyében. Híres szénbányászatáról, aminek köszönhetően a szocialista korban virágzott, és 1951-ben várossá nyilvánították.

Nevezetességei:

Mini Zoo: A komlói állatkert 2016 októberében nyílt meg, és közel 60 állat, 150 példányával rendelkeznek. Az állatok jóléte az elsődleges szempont, mert úgy gondolják az állatkertben dolgozók, hogy csak a boldog állatok elégíthetik ki a látogatókat. Várják azokat, akik érdeklődnek a barátságos környezetért, szelíd állatokkal körülvéve. Állataik többségét meg lehet simogatni, sétáltatni, etetni, mindemellett pedig fontos ismereteket tanulhatunk tenyésztésükről és legfontosabb jellemzőikről.

Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény: A József Attila Városi Könyvtár és Múzeum Természettudományi Gyűjtemény több mint 500 000 múzeumi elemet tartalmaz. Hazánk vidéki muzeális gyűjteményei közül Komló rendelkezik a legfontosabb mikropaleontológiai (mikroszkópikus őslénytani) és a legnagyobb Microlepidoptera (molylepke) gyűjteménnyel. Az ásványtan, kőzettan és paleontológia gazdag gyűjteményét is hangsúlyozni kell. Továbbá a Komlosaurus carbonis – Magyarország első dinoszaurusz-lelete, mely Komlóról és az itt bányászott kőszénről kapta a nevét.

13. századi gótikus (Hasmányi templom) templom romjai: A komlói középkori templom romjai a kórház (Hasmány-tető) melletti domboldalon helyezkedik el. A falu a XIII. században épült. Ekkor még a pécsváradi bencés kolostor tulajdonában állt, “Villa Complov” néven. Komlódként szerepel a pápa adójegyzékben, és Gergely nevű papja 1333-ban 30 báni dénár tizedet fizetett. Lakosainak száma akkor 100-120 fő lehetett.

További látványosságok: A belvárosi hőerőmű gőzkürtje naponta négyszer ad hangjelzést, ami élénk emléke a bányászatnak, mert a kürtjel 6, 14 és 22 órakor, vagyis a bánya hajdani műszakváltásainak idején szólalnak meg és persze délben. Az erőmű elhelyezkedése miatt a kürt jelzése (úgynevezett “fújás”) még a város legtávolabbi területein is hallható. Kodály Zoltán gyermekének munkáját a Komló központjában lévő (ma a zeneszerzőről elnevezett) iskolához ajánlotta, amelyet “Harasztosi legénynek” neveznek.