A miniszterelnök-helyettes hétfőn részt vett a Magyarország Barátai Alapítvány online konferenciáján. A KDNP politikusa többek között a koronavírus elleni oltásokról is beszélt.

Semjén Zsolt elmondta, Magyarország kétoldalú megállapodásokra törekszik a vakcinák elfogadásáról, de ha valamelyik ország nem fogadja el a magyar oltásokat, Magyarország nem ismeri el egyoldalúan az adott országban beadott oltásokat – írja az MTI.

A politikus szerint erre azért van szükség, mert „ez a szuverenitás feladása lenne”. Hozzátette, a kétoldalúság jogos elvárás, mert Magyarország csak hatékony oltóanyaggal oltott.

Jelenleg Bahreinbe, a Cseh Köztársaságba, az Észak-Macedón Köztársaságba, Horvátországba (a papíralapú oltási igazolással együtt), Montenegróba, a Szerb Köztársaságba, Szlovéniába és Törökországba lehet beutazni magyar védettségi igazolással.

Korábban arról lehetett hallani, hogy többek között Ausztriába sem lehet majd karanténkötelezettség nélkül beutazni azoknak, akiket nem az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal oltottak be (Pfizer Moderna, AstraZeneca).

Azonban hétfőn Wolfgang Mückstein, az osztrák egészségügyi miniszter bejelentéséből kiderült, a kínai vakcinával oltottak is jogosultak a Zöld Kártyára, így beutazhatnak az országba. A döntés mögött az áll, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is engedélyezte a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását.