Talán Baranyában, de akár Dunántúlon az egyik leginkább hagyományokkal bővelkedő városnak Mohács mondható. Hiszen itt tartják a busójárást, amelynek keretében csütörtöktől egészen keddig több, mint 100 jelmezes űzi el a telet és köszönti a tavaszt. A hagyománynak eredetét a törökűzés legendájához is kötik.

Már több, mint 20 éve tart a hagyomány, amelyet a mohácsiak nagy szeretettel várnak is és készülnek rá. Minden év augusztus első hétvégéjén tartandó Babfőző Fesztiválon, ha valaki tudatlanul sétál el egy-egy utcában, akkor biztosan meglepődik.

A házak előtti gyepen hatalmas tűzrakások mellett kisebb köcsögökben rotyog a bab, amelyet gondosan főznek, az esetek többségében az urak.

Az évek alatt ez a fesztivál már programokkal is bővült. A rendezvény köszöntőkkel indul, amelyen nem egy sokac táncbemutató is helyet kap. Mind ezek után megkezdődik a hagyományos technikával bíró babfőzés.

Ha pontosan szeretnénk meghatározni mit is takar a sokac bab kifejezés, akkor egyszerű. Ez egy babgulyás, hiszen babot, húst és pirospaprikát alkalmaznak minden esetben a „szakácsok”. Kőbe vésett recept ugyan nincsen hozzá, hiszen sok mindennel meg lehet tölteni a hasas agyag edényt.

Hogy miért egy ilyen hasas csuporban főzik ezt az ételt? Roppant egyszerű a technikája, ugyanis itt nem inkább a recept lenne a lényeg, hanem hogy az étel szó szerint önmagát keveri. A lényege, hogy az agyakból készül csupor csak az egyik oldaláról kapja a hőt. Ennek hatására a folyadék a tűzoldalon felfele kezd buzogni, aminek a hatására a másik oldalon pedig automatikusan „lebukik”.

Eredetileg ez az étel a szegények mindennapos ételének számított, a bab és a zöldségek mellett, ha egy darabka szalonnabőr belekerült, már „ünnepnap” volt. Az, hogy többféle hús is fő benne, csak újabban szokás.

Aki teheti és szereti is a babgulyást, vagy csak egy jó hangulatú „fesztiválra” látogatna el, az mindenképpen vegye az irányt augusztusban Mohács felé. Természetesen ilyenkor a gyerekeknek is kedveznek, hiszen rengeteg játék/stand kerül felállításra, amelyben kedvükre tudnak szórakozni.