Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón elmondta, hogy a kormány a tegnapi ülésen az oltási program kérdését tekintette át.

A tegnap esti adatok alapján 4 829 496 ember már megkapta első oltását, a második oltást pedig már több, mint 2 800 000 ember megkapta.

Előreláthatóan a pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat.

A miniszter kiemelte, hogy mostanra már aki regisztrál oltásra, már egy-két napon belül időpontot foglalhat, és bármilyen vakcinából tud foglalni egyelőre. Elmondta, hogy Sinopharm van bőven, a héten 240 ezer Pfizerre lehet jelentkezni, Szputnyikból és Astrazenecából is van még egy kevés.

Hozzátette, hogy korábban a megbetegedés után 3 hónapig nem oltották az embereket, de most már ennek semmi akadálya nincs, és nyugodtan regisztráljanak azok is, akik nemrég gyógyultak ki a betegségből.

A RENDKÍVÜLI JOGREND TOVÁBBRA IS FENNMARAD.

A kivezető törvény törvény formájában fogja tartalmazni azokat a szabályokat, amelyek továbbra is hatályban maradnak, ilyen lesz például a hitelmoratórium, amelyet tovább szeretnének fenntartani, mint a rendkívüli jogrendet.

A pünkösdi hétvégén új intézkedések lépnek hatályba az 5 millió beoltott elérésekor. Az Operatív Törzs fog ezekről dönteni holnap reggel, és Orbán Viktor ismerteti majd.

Amiről eddig a kormány végleges döntést hozott:

  • Az ingyenes parkolás jövő hét keddtől megszűnik, a parkolásért ismételten fizetni kell
  • A hitelmoratóriummal kapcsolatos vitában a kormány nem támogatja a bankok álláspontját, a hitelmoratóriumot ezért meghosszabbítják, a tárgyalások egyelőre még folynak. A miniszter kiemelte, hogy a gazdasági újraindításhoz feltétlenül szükséges az érdemi segítség
  • A brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem vesz részt. Szerintük az oltási program 5 millió után le fog lassulni, maximum 6 millió oltásig lehet eljutni, viszont a magyar kormány 2022-re is foglalt több mint 10 millió nyugati vakcinát, amelyekkel akár egy harmadik oltást is el lehet intézni, bőven rendelkezésre áll a vakcina. Gulyás elmondta, hogy 2022 második félévétől kezdve az ország Debrecenben magyar oltóanyagot is elő tud majd állítani.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Európában az oltottság szintje még nem érte el azt a szintet, mint Magyarországon, tehát a környező országokban a fertőzöttség veszélye lényegesen magasabb.

MAGYARORSZÁGON AZ INDIAI MUTÁNS MÉG NEM JELENT MEG, A HARMADIK HULLÁMOT A BRIT MUTÁNS OKOZTA.

A járványügyi intézkedések szinte összességét fel lehet majd oldani a védettek számára, egy részét pedig a nem védettek számára, ez holnap derül ki.

Ezek után következtek a sajtókérdések.

Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e lehetőség az Alaptörvény módosítására egyszerű többséggel, Gulyás azt felelte, hogy az alkotmány módosítására törvényes keretek között van mód, és Magyarországon egyszerű többséggel is lehet kormányozni. Az Alaptörvény megváltoztatásához viszont kétharmados többségre van szükség.

Arról, hogy tervezik-e tovább szigorítani a pedofil bűncselekmények büntetését, a miniszter azt válaszolta, hogy nemsokára benyújtásra kerül majd egy gyermekeket védő törvényjavaslat, amely szigorítja az elévülés szabályokat, a büntetést, de egyelőre részleteket nem árulhat el.

Arról, hogy az 5 millió beoltott elérésekor szűkül-e a kijárási tilalom, eltörlődik-e a maszkviselés, Gulyás Gergely elmondta, hogy erről holnap Orbán Viktor fog beszélni, viszont

A KIJÁRÁSI TILALOM SZŰKÍTÉSE HELYETT A KIJÁRÁSI TILALOM ELTÖRLÉSÉRŐL VAN SZÓ.

A miniszter elmondta, hogy a 6 millió beoltotthoz a kormány már nem szeretne semmit kötni, a védekezésnek és az intézkedések feloldásának az a szakasza, amelyet az átoltottsághoz kötöttek, az 5 milliós határ elérésével lezárul. Ezek után a fertőzöttségi adatokat fogják vizsgálni ahhoz, hogy a védettségi igazolvány eltörlésre kerülhessen.

Azzal kapcsolatban hogy a magyar állampolgárok, akiket a Szputnyik V vakcinájával oltottak, nem utazhatnak be Ausztriába, Gulyás Gergely elmondta, hogy Magyarország tárgyalni fog az ügyben Ausztriával. Az Európai Zöld Kártyáról elmondta, hogy ez még egy informatikailag el nem készült, de még jogszabályilag sem elfogadott szabályozási terv.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e szuperkórház, Gulyás elmondta, hogy az előkészítési munkálatok zajlanak, és a remények szerint a tervek elkészülnek év végére, így elkezdődhet majd a beruházás.

Arról, hogy a jövő évi választásokig külön lehet-e majd kérni a hitelmoratóriumot, a miniszter azt válaszolta, hogy a tervek szerint a bankokkal való egyeztetés után lehetővé teszik majd, hogy valaki bennmaradjon továbbra is a hitelmoratóriumban, és fontosnak tartják, hogy mindenkinek legyen erre lehetősége. Szerinte az újrainduláshoz nagy szükség van erre a típusú anyagi támogatásra.

“BÁR EURÓPÁBAN NEGYEDIKEK VAGYUNK A MUNKANÉLKÜLISÉG TEKINTETBEN, DE KÉT ÉVVEL EZELŐTT, A KORONAVÍRUS ELŐTT KEVESEBBEN DOLGOZTAK, MINT MOST.”

-tette hozzá.

Az egyetemi diplomához szükséges nyelvvizsga-amnesztiával kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány egyelőre nem hozott erről döntést, de mindenképpen megfontolják. Megjegyezte, hogy a nyelvtudás ettől függetlenül nagyon fontos, és az elmúlt években is megkövetelték a diplomához a nyelvvizsga megszerzését, illetve a magyar gazdaságnak is az az érdeke, hogy mindenki minél előbb megkapja a diplomáját és hasznosítani tudja, de nincs még végleges kormánydöntés.

Az Izrael ügyével kapcsolatos vétóról Gulyás elmondta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez a magyar kormány álláspontja szerint. Szerinte hiába szokott sokszor vétózni a magyar külpolitika, vannak sokszor közös vélemények is, és a magyar külpolitika fenntartja magának azt a jogot, hogy éljen a vétójával. – írja a Jövő TV.