Az Ivy Farm Technologies nevű cég az Oxfordi Egyetemmel közösen egy olyan megoldással állt elő, amellyel 2 éven belül az elsők között hozhat kereskedelmi forgalomba műhúst, egészen konkrétan kolbászt az Egyesült Királyságban.

A cég tervei között szerepel, hogy a kolbászon kívül a későbbiekben saját márkás húsgolyót és hamburgert dob piacra, ehhez saját márkás húsgolyót és hamburgert dob a piacra, ehhez 2025-ig évi 12 000 tonna tenyésztett sertéshúst állítanának elő, ami 170 000 sertés életének megmentésével egyenértékű.

A laborban terjesztett műhús azon kívül, hogy állatok életét menti meg, hozzájárul bolygónk fenntarthatóvá tételéhez. Becslések szerint a hús- és tejipar az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 18 százalékát adja – ami nagyobb, mint a világ összes közlekedési rendszere együttvéve. Sőt, az előrejelzések szerint a hús iránti kereslet további 70 százalékkal növekszik, mivel a világ népessége 2050-re csaknem 10 milliárdra nő – ez fenntarthatatlan terhet ró a környezetre. Ezt a keresletet a hagyományos húsipari megoldásokkal csak úgy lehet kielégíteni, ha az erdőirtások üteme jelentősen növekszik.

Ahogy a G7 gazdasági portál írja, a fejlesztés alapja jelenleg sertés, a kiindulási szöveteket érzéstelenített állatok lábából veszik ki, és a megfelelő tápanyaggal illetve vitaminokkal ellátott bioreaktorban növesztik meg. Ezzel az eljárással tehát nem kell az állatokat levágni, illetve tömegesen tartani sem. Az Ivy Farmnál úgy számolnak, hogy 10 dekagramm kolbász előállítása jelenleg 1,5 kilogramm szén-dioxid kibocsátással jár, míg ugyanezt laborban előállítva 0,4 kilogrammra csökken.

A vállalat már tárgyalásokat folytat az Élelmezési Szabványügyi Ügynökséggel, amelynek jóvá kell hagynia a tenyésztett húst, mielőtt az Egyesült Királyságban forgalomba kerülhet.

Kép: Illusztráció/Pixabay