Több tízezer magyar állampolgár nem vette fel időben a második koronavírus elleni védőoltását. Volt, aki nem kérte de olyan is akadt, aki önhibáján kívül nem kaphatta meg – derül ki a 24.hu összeállításából.

A legfrissebb adatok szerint 5 084 642 embert oltottak be Magyarországon, közülük 3 445 557-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kínai vakcinából hétezer, a Szputnyikból 11 ezer, a Pfizerből 12 ezer ember nem kérte, illetve kaphatta meg a második oltását.

Az Astrazeneca esetében nem állapítható meg egyértelműen, mivel az első oltást követő 4-12 hét között gyakorlatilag bármikor beadható a második dózis. A statisztikai adatokból annyi látszik, hogy május 23-ig 62 732 ember élt azzal a lehetőséggel, hogy 12 hétnél előbb kapja meg a második AstraZeneca védőoltást.

Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, nemzetközileg 8-10 százalék körül van azoknak az aránya, akik nem veszik fel a második oltást, azonban második oltás nélkül nem alakul ki magas védettség.

 „Bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog” – mondta Szlávik János az Inforádióban.

Az RTL híradó saját gyűjtése alapján:

  • a Pfizerrel oltottak 1 százaléka,
  • a Modernával oltottak 1,1 százaléka,
  • a Szputnyik V-vel oltottak 1,5 százaléka,
  • az AstraZenecával oltottak 3,4 százaléka nem vette fel a második oltását.