A mintegy 500 fős baranyai település Szigetvártól délre, Sellyétől nyugatra fekszik. Az írott források először 1257-ben említik Fukó néven, mai névalakja 1493-ból való. A neve a Dráva folyónév és a fok, magas vízállású folyóág vagy a tó vizét elvezető ér főnév összetétele. 

2001-ben lakosságának 3,7%-a volt horvát. 2007-ben megszűnt a vasútforgalom, azonban még 2019-ben is bonyolított teherforgalmat, járható állapotban van a sínpár. 2012-ben felújították a Felsőszentmárton–Drávafok 5,2 km-es útszakaszt, amelyet 2012. július 31-én adtak át a forgalomnak.

Címere

http://www.nemzetijelkepek.hu/

A csücskös talpú tárcsapajzs zölddel és kékkel hasított. A zöld a mezőgazdaságot jelképezi, a kék pedig azt a világot, mely hajdan meghatározta azt a területet, amely a Dráva folyóval kapcsolatos. Maga a falu neve is ezt jelenti a folyó megnevezése mellett. A fokok ugyanis az elöntött területek és az anyafolyó közti mesterséges összekötőárkok, melyet a lakosság a halászat érdekében készített.

A pecsétmező közepén 3 összekötözött búzakalász mögött szárán átvetett gereben és aratósarló utal a lakosság fő foglalkozására, a mezőgazdaságra.

A tárcsapajzs fölött, a pajzs szélének megfelelően homorú a „DRÁVAFOK” felírás.

Nevezetességei


Becsali-csárda

A 19. században még állt a település egyik akkori nevezetessége, a Becsali-csárda, mely a dél-dunántúli betyárvilág egykori legendás fogadója volt Drávafok és Bogdása között, s pontosan a megyehatárra építették úgy, hogy egyik szobájából Baranya, a másikból Somogy vármegye irányában menekülhettek el az ott megszálló szegénylegények az ellenkező irányból érkező pandúrok elől.

Fodor kúria és kertje

Forrás: Völgység Turista Egyesület facebook oldal

Helyi védettség alatt álló, egykori kisnemesi lak, ma az Ormánsági Szabadiskola központja. 1995-ben újították föl a leromlott állapotú kúriát, jellege teljesen megváltozott. A jelenleg álló, csúcsos torony alacsonyabb volt, nem volt tetőtéri beépítés, így a most látható bagolyszem ablakok is hiányoztak. A volt Fodor-kúria és a körülötte lévő kert védelmének célja, hogy összegyűjtsék az Ormánság területén még fellelhető helyi jellegű fajtákat. Az így kialakuló gyümölcsfajták gyűjteményes kertje a térség génbankja lesz. A kúriát 2,3 ha-os organikus művelésű kert veszi körül- parkkal, botanikus kerttel, gyümölcsössel, zöldséggel.

Bittó-kastély

Forrás: Kastély- Mansion facebook oldal

A község kastélya Ybl Miklós tervei alapján épült 1896-ban [más adat szerint 1870-ben], klasszicizáló, emeletes földesúri lakként, a Bittó család megbízásából, körülötte 40 hektáros kiterjedésű angolparkkal, melyben ritkaságszámba menő, óriási fák álltak. Az épülettömb felét az 1940-es évek végén lebontották, anyagából építették fel a katolikus templomot; az angolpark fáinak többségét ugyancsak elpusztították. Sajnos a tanácsi időkben szervezett kastélymentési program keretében tervezett felújítása meghiúsult, állapota romos.

Hősi emlékmű

Az 1920-as években, a drávafoki első világháborús áldozatok emlékére emelt emlékmű 1988 óta őrzi a második világháború áldozatainak emlékét is.

Forrás: Wikipédia