Keresztes mindenkit megelőz a pécsi felszólalások kapcsán!

Érdekes statisztikára bukkantunk: 1990-től napjainkig megnézhetjük, hogy Pécs témájában, Pécs városát említve hány felszólalás volt a magyar országgyűlésben, és mely képviselők foglalkoztak a legtöbbet a városunkkal. A parlamenti felszólalások számát vizsgáló K-Monitor szerint összesen 1613 alkalommal történt felszólalás Pécset említve, Péccsel kapcsolatban az elmúlt harmincegy évben. Ez a szám más magyar városokat nézve így alakul:

Debrecen 2426, Szeged 1532, Miskolc 1973, Győr 1996.

Pécs esetében a várossal legaktívabban foglalkozó képviselő az LMP frakcióvezetője, korábbi önkormányzati képviselő Dr. Keresztes László Lóránt volt, aki a K-Monitor szerint három év alatt már 100 Péccsel kapcsolatos témában szólalt fel a parlamentben. Ez annak fényében is kiemelkedő szám, hogy Keresztes csupán 2018 óta képviselő. Őt egyébként a fideszes Csizi Péter követi 56 felszólalással, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Bókay Endre állhat fel negyvenhárommal.

Keresztes mindenkit lekörözött – fotó: MTI/Balogh Zoltán

A most is aktív politikusok közül a fideszes Hoppál Péter mindössze csupán negyvennél tart, mindezt 2009 óta, azaz 12 év alatt sikerült összehoznia a karnagynak. Őt Hargitai János követi 39 felszólalással, Szakács László 31, Nagy Csaba pedig 27 alkalommal említette meg Pécs városát az Országgyűlésben. Tegyük hozzá, ők kivétel nélkül több időt töltöttek el parlamenti képviselőként, mint az első helyen végzett Keresztes.

De mi a helyzet akkor, ha nem Pécs, hanem Baranya a téma?

Ott Dr. Hargitai János vezet 56 felszólalással, tegyük hozzá, a KDNP politikusa 1998(!) óta képviselő, ez barátok között is 23 év, így évente kicsivel több, mint két alkalommal említi meg Baranya megyét Hargitai. Második helyen a már nem aktív Kékkői Zoltán József áll 42 felszólalással, a harmadik helyen a baranyai témában tett felszólalásokban Dr. Keresztes László Lóránt áll, az LMP frakcióvezetője három év alatt 38 alkalommal (évente közel tízszer) foglalkozott Baranya megyét érintő kérdésekkel a parlamenti beszédei során. Hoppál és Nagy Csaba esetében ez a szám egyaránt 16-16, Szakácsnál pedig 30.

További adatokat, érdekes statisztikákat itt talál.