Már csak pár évre elegendő rendszám áll rendelkezésre a jelenlegi 3 betűs, 3 számos rendszámokból, ezért 2022 jűlius 1-től bevezetik a 4 negybetűből és 3 számból álló rendszámokat – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

Az átállás felmenő rendszerben történik, vagyis az új formátumú táblákat az újonnan forgalomba helyezett járművek kapják meg.
Az államtitkár a közleményben kiemelte:

A FELMENŐ RENDSZERŰ BEVEZETÉS SEMMIFÉLE ADMINISZTRÁCIÓS TÖBBLETTERHET NEM JELENT A TULAJDONOSOK, ÜZEMELTETŐK SZÁMÁRA, KIADÁSAIKAT NEM NÖVELI. A FORGALOMBAN LÉVŐ HATÓSÁGI JELZÉSEK A TOVÁBBIAKBAN IS HASZNÁLHATÓK, AZOKAT NEM KELL ÚJ TÁBLÁKRA CSERÉLNI. A HOSSZABB RENDSZÁMOK A JÁRMŰPARK TERMÉSZETES ÜTEMŰ MEGÚJULÁSÁVAL, FOKOZATOSAN VÁLTJÁK MAJD FEL A RÉGIEKET.

A jövő júliustól kiadható rendszámok a latin ábécé szerinti két egyjegyű magánhangzóból vagy két egyjegyű mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel.

Egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is: az eddigi E, M, P, SP és Z betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen betűjelűeket adnak majd ki.

  • TX lesz a taxi,
  • HA a Magyar Honvédség járművei,
  • RA a rendőrség járművei,
  • MA a mentőszolgálat járművei,
  • NA a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei,
  • BA a büntetés-végrehajtási szervezetek járművei,
  • OT pedig megmarad a muzeális, veterán autóknak, csak 3 szám helyett 4 lesz a rendszámokon

A környezetkímélő járművek világoszöld alapszínű táblái és a gépkocsi kerékpárszállító eszközére szerelhető szürke alapszínű jelzések a hosszabb formátumban is kiadhatók lesznek. A módosított előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Forrás: jovotv.hu