A Pécsi Törvényszék jogerős ítélete szerint a bíróság három fiatalkorú fiút zsarolás és csoportosan elkövetett rablás miatt 2 év 2 hónap fiatalkorúak börtönére és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. 

A vádlottak hátrányos helyzetű fiatalok, barátok, akik 2019. június 3-án este 20.00 óra körüli időben, ittas állapotban Pécsett, egy padon alvó hajléktalanhoz férfihoz léptek, körül állták és kutatni kezdtek a zsebeiben, amire a hajléktalan férfi felébredt. Ezután a vádlottak a férfi telefonjának és órájának átadását is követelték, azzal fenyegetve őt, hogy baj lesz, ha követelésüknek nem tesz eleget.

A három fiatal elvette a hajléktalan párnája alatt lévő 1 literes, bontott pille palackos borát, bontott cigarettás dobozát és az öngyújtóját elvegyék, ezzel 750 forint kárt okozva neki.

Nem ez volt az első eset, amikor hajléktalan embereket zaklattak a fiatalok, korábban több alkalommal is ugyanazon a helyszínen és módszerrel, szintén egy ott alvó férfi zsebeiből vettek ki pénzt.

A fiatalkorú vádlottak még 2019-ben, közel az előző helyszínhez egy arra sétáló férfibe is belekötöttek, körbevették és pénzt követeltek tőle, majd megverték.

Az arcán vérző sérüléseket szenvedett sértettnek sikerült a helyszínről elfutnia, miközben segítségért kiabált. A vádlottak a sértett után futottak, és egy ivókútnál érték utol, ahol a férfi az arcát mosta, ekkor újra bántalmazták a fején és rugdosták. A sértett ekkor összekuporodott és segítségért kiabált, a vádlottak erre elszaladtak a helyszínről, útközben eldobták a sértett táskáját a benne lévő könyvekkel együtt.

A férfi egy közeli lakóház lakójától és egy járókelőtől kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget. A sértett a bántalmazás során könnyű sérüléseket szenvedett, a táskáját később a könyvekkel együtt megtalálták, azonban ruházatában 10.000 forint rongálási kár keletkezett.

Forrás: Pécsi Törvényszék
Fotó: Illusztráció/Pixabay