„Megdöbbenéssel és fájdalommal hallottuk a hírt, hogy Kína anakronisztikus, kommunista pártállama vérfürdőt rendezett Pekingben a demokráciát követelő, fegyvertelen diákok között. A tragédia – sajnos – nem ért bennünket váratlanul. Minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy a változtatásra képtelen kommunista diktatúrák nem riadnak vissza a legesztelenebb terrortól sem, ha hatalmukat veszély fenyegeti. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a világ szabadságot és demokráciát tisztelő népei szótlanul tudomásul vegyék az emberi jogok sárbatiprását, békés tüntetők legyilkolását. A Fidesz határozottan elítéli a kínai vezetést.” – szólt a Fidesz közleménye, 1989-ben.

A Fidesz kezdeményezésére a kínai nagykövetség előtt mintegy kétezer ember tüntetett. Rockenbauer Zoltán átadta a nagykövetség dolgozóinak a Fidesz petícióját.

„Éljen a szabad Kína – Pokolba a véres rendszerekkel!” „Demokráciát Kínának!” „Gyilkosok! Gyilkosok!

– harsogtak a transzparensek és a szlogenek.

1989-ben a Kína ellenes tüntetés élére a Fidesz állt. Mi a fene történt ezzel a párttal az elmúlt három évtizedben?

Hol van az a párt, amely egykor oly lelkesen állt ki az emberi szabadságjogok és a liberális értékek mellett, akik nyugat felé tartottak és hátat fordítottak keletnek?

Az a párt, amely még 2008-ban, tehát nem is oly régen kiállt Tibet szabadsága mellett, és az elnyomó kommunista rezsim ellen? Ők most miért álltak a kommunisták oldalára, nyíltan, szembe menve mindennel, de tényleg mindennel, ami egykoron jellemezte őket?


Fotók: Archívum