Nem vitás, hűvös időnk van. Nem csak májusban, az előző 2 hónap is átlag alatt zárt. Fontos azonban néhány alapvető gondolatot tisztázni.

1) Nem felmelegedés, éghajlatváltozás. Bár földi átlagban melegszik a levegő, de ez nem feltétlen igaz minden egyes régióra. Hazánkban például a melegedő trend mellett a szélsőségek, kilengések számának és intenzitásának növekedése várható, amibe bizony olykor nagy téli hdegbetörések is beleférnek.

2) A korábbi években is rendre előfordultak olyan hónapok, akár egymást követően is, amelyek átlag alatti hőmérsékletet hoztak. Azonban ha megnézzük ezen évek átlaghőmérsékletét, mégis pozitív egyenleggel tudtak zárni. Még szerencse, hogy nem dönt minden hónap rekordot, és nem mutat minden évszak töretlen melegedést minden évben.

Ha vetünk egy pillantást az aktuális (pár nappal ezelőtti) hőmérsékleti anomália térképre, igazolva érezhetjük magunkat, Európa kéklik. Azonban nem csak itt kék a térkép. Minden kontinensen találunk olyan térségeket, amelyek éppen nem melegebbek az átlagnál. Azonban olyanok is szép számmal akadnak, ahol bizony melegebb van. Ezek pedig egyáltalán nincsenek egyensúlyban, a melegből most is több van, az északi féltekén ráadásul bőven több van, épp úgy, ahogy ez a hosszú távú trendekből is látszik. Idővel majd változik ez a kép, máshol lesznek a térképen a kék és piros foltok. Mindig lesznek olyan helyek, amelyek az aktuális időjárás miatt éppen hűvösebbek, olyanok is, amelyek melegebbek. Klimatikus skálán azonban nem ezek a rövidtávú kilengések számítanak.

Bár nem várjuk, de ha augusztusban, szeptemberben érkezne egy hosszabb hőhullámos időszak, várhatóan az emberek aktuális látásmódja is egészen megváltozna a mostanihoz képest. – szemlélteti a helyzetet az Országos Meteorológiai Központ.

Kép forrása: Climate Reanalyzer