Alább megpróbálom összeszedni a tíz legszebb magyar várost, azonban mivel Baranya megyével szemben túlontúl elfogult vagyok, ezért sem Pécs, sem Szigetvár, sem Siklós nem kerül bele, csak és kizárólag Baranyán kívül eső települések. A lista szubjektív, azonban kommentben Ön is elmondhatja a véleményét!

10: Baja

Rögtön a szomszédban kezdjük, Bajával. Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése, a Bajai járás központja. Jelentős kikötőváros és közlekedési csomópont. Magyarország 25. legnépesebb városa. Gazdasági, kulturális, oktatási központ. Személy szerint szeretek átugrani Bajára egy jó halászlére, sétálni egyet a Petőfi-szigeten a Duna és a Sugovica találkozásánál, és nekem kifejezetten a tetszik a város fő tere, a Szentháromság tér is, leszámítva a parkoló autókat.

9: Szeged

Magyarország harmadik legnépesebb települése, a Dél-Alföld legnagyobb települése, Csongrád-Csanád megye és a Szegedi járás székhelye a Tisza és a Maros találkozásánál. Személy szerint két dolgot irigylek a szegediektől: a villamost és a Tiszát. Na jó, ismerjük el, a Dóm tér is csodálatos, ahogy a belváros nagyrésze is.

8: Győr

A vizek városa, Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városaként a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül 1989-ben elnyerte a műemlékvédelmi Europa Nostra-díjat. Ha a szegediektől irigylem a Tiszát, a bajaiaktól pedig a Dunát, akkor mit mondjak a győriekkel kapcsolatban, akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy négy folyó mossa városukat?

7: Sopron

Pécsiként mi jut először eszünkbe Sopronról? Naná, hogy a kosárlabda-rivalizálás, ami a 90-es és a 2000-es éveket is meghatározta. Azonban Sopron kifejezetten szép város, a híres tűztoronnyal, a kanyargós utcákból álló belvárosával, vagy a római kőtárral. A leghűségesebb város így felkerült a listánk kilencedik helyére.

6: Veszprém

A királynék városa, a Bakony fővárosa, amely 2023-ban az Európa kulturális fővárosa lesz. Csodálatos a belváros, István király és Gizella királyné szobrával, a várnegyeddel és érsekséggel. Személy szerint kifejezetten tetszik, hogy egy kvázi hegyre/erődítményre épült a város ezen része, ráadásul az sem hátrány, hogy a Balaton sincs túl messze a településtől.

5: Esztergom

Főszékesegyháza Európa egyik legnagyobb bazilikája, benne található az egyetlen épen maradt magyarországi reneszánsz kori épület, a Bakócz-kápolna. Itt található az ország leggazdagabb egyházi kincstára, ami világviszonylatban is kiemelkedő gyűjteményekkel rendelkezik. A Keresztény Múzeum az ország leggazdagabb egyházi múzeuma, és a világ harmadik leggazdagabb egyházmegyei múzeuma. A város az esztergomi érsek székvárosaként a római katolikus egyház magyarországi központja. Csodálatos látványt nyújt a várhegy, a bazilikával, és az előtte elterülő Dunával.

4: Szentendre

Újabb város a Dunakanyar mellől, és bár Esztergom jelentősége vitathatatlanul nagyobb, nekem valahogy Szentendre hangulata jobban bejött. Szentendre a Dunakanyar kapujában, a Visegrádi-hegység és a Szentendrei-Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, gyönyörű természeti környezetben található. Legyünk őszinték, az az esernyős utca elképesztően hangulatos, ahogy a Skanzen is.

3: Kőszeg

Egy apró ékszerdoboz, az Alpok lábánál, az ország nyugati felében, Vas megyében. A listán harmadik helyen végzett, egyben a kedvenc magyar kisvárosom, szerintem nem véletlenül: egyszerűen mesés a belvárosa, a Jurisics térrel, a várral, a városházával na meg a Hősök tornyával. Nem mellékesen roppant fontos történelmi helyszín: a Szulejmán szultán által vezetett, az akkori világ legerősebb 150 000 főnyi török seregéből 60–70 000 – ebből 15 000 janicsár – fordult a vár és a város ellen. Jurisics néhány száz katonájával és 700 idemenekült jobbággyal húsz napig védte a várat, aminek falai között még 1800 asszony és 2300 gyermek is volt. A török 19-szer intézett támadást, miközben a falakat is aláaknázta, és egyszer 10 öl hosszban fel is robbantotta. Az oszmán sereg a várárkokat várfal magasságig három irányban feltöltve támadta, ami ellen gyújtogatással védekeztek. A sikertelen ostromot követően augusztus 30-án, a vár elfoglalása nélkül, de annak jelképes átadásával, megkésve vonultak Bécs felé, így ott már az egyesült keresztény zsoldoshadsereg várta az ütközetet.

2: Eger

Heves megye megyeszékhelye, az egri borvidék központja, a magyar történelem egyik legfontosabb és legdicsőségesebb települése, a híres egri várral, a Dobó térrel, a Minarettel és azzal a belvárossal, aminek minden négyzetcentimétere át van itatva történelemmel. Nem mellékesen a bazilika is csodálatos, a Minorita templom is, ráadásul Beatles múzeum is található a városban.

1: Budapest

Talán nem meglepő, hogy a magyar főváros végzett a lista első helyén. Annak ellenére, hogy nem vagyok igazán Budapest-fan, például nem szívesen laknék ott, ugyanis számos kevésbé jó része is van a városnak (persze melyik nagyvárosnak nincs?), ellenben a főváros látképe, a vár, a Parlament, a bazilika mind-mind lélegzetelállító épületek, nem véletlenül tartják a világ egyik legszebb városának, a Duna királynőjét.