A pécsi születésű, Németh Daniella, (ismerőseinek Danó) 2013-ban, mindössze 16 évesen szenvedte el az egyik legdrasztikusabb, harmadik leggyakoribb haláloki tényezőt, a stroke-ot.

Minden előjel nélkül csapott le rá az agyvérzés, ugyanis fizikálisan és mentálisan is, jó egészségben élő serdülő volt. A tragédia napján Danónak 3 agyműtéten kellett átesnie, majd az életveszélyes állapoton túl, megpróbálták felébreszteni a mélyaltatásból, azonban sikertelenül. Elmondása szerint, az orvosok úgy vélték, hogy reménytelen az esete, majd további 3 hónapot kómában volt. Ezt követően, mikor már kezdett visszatérni közénk, további 1 hónapig félálomhoz hasonló állapotot élt át, majd, amikor tudatosultak benne az elmúlt hónapok történései, csalódottságot érzett. Ennek következtében a kerekesszék megjelent a mindennapi életében, jobb keze és lába lebénult, és mindent újra kellett tanulnia: enni, beszélni, mozogni, olvasni, és írni.

„Tele voltam csövekkel, mesterségesen etettek, se beszélni, se mozogni nem tudtam, és a fél koponyacsontom is hiányzott. Ezt a hiányzó koponyacsontomat egy 3D-s nyomtató segítségével alkották meg, amelyhez 120 év garancia is jár.” – nyilatkozta.

Természetesen ezek után következett a fizikai, illetve szellemi rehabilitáció, amit Danó először nem igazán tudott elfogadni, majd elérkezett ahhoz a ponthoz, amikor Isten segítségével a csalódottság eltűnt a szívéből, és értékelni tudta, hogy életben maradt.

Így tehát, erőt véve magán, a fiatal hölgy úgy döntött, hogy ennek is a pozitív oldalát fogja nézni, és nekilátott az egykezes kerámiák gyártásának, ami édesanyja ötleteként valósult meg. Elsősorban lapos-, illetve mélytányérok készítésébe fogott bele, majd a későbbiekben a teás / kávés bögrék, és a kelyhek is helyet kaptak a kollekcióban.

Névvel ellátott tányérok
Kókusz kehely

„Eleinte csak rehabilitációs céllal csináltam, mert a kézügyesség fejlesztése pozitívan hat az agyi folyamatok fejlődésére is.” – majd beleszeretett ebbe a művészetbe.

A webshopot testvérével, Lettivel együtt üzemeltetik. A munkamegosztás úgy néz ki, hogy amíg Danó és az anyukája gyártja a vevők rendeléseit, addig testvére és apukája az üzleti ügyeket és a számlákat kezeli.

Instagram oldal
Instagram oldal

Hatalmas nagy elismerés Danónak és a családjának, aki a halálközeli állapota után ismét tudja értékelni az életet, beleadni anyait-apait, és megmutatni a világnak, hogy igenis kell küzdeni saját magunkért, és megpróbálni kihozni mindenből a legjobbat, amit ő maga meg is tett.

Sok sikert, és egészséget kívánunk a továbbiakban is!

Megtekinteni munkásságát az alábbi oldalakon lehet:

Webshop: danoceramics.com; https://danoceramics.com/ 

Instagram: @dano.ceramics; https://www.instagram.com/dano.ceramics/

Facebookon: Danó Ceramics támogatói oldal; https://facebook.com/dano.ceramics/