Néhány nappal ezelőtt még úgy nézett ki, hogy Ferenc pápa nem fog találkozni sem Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal, végül a szentatya meggondolta magát, és mégis lesz találkozó közte, és az ország vezetői között.

Most akkor mégsem lesz keresztényellenes a pápa, és mégsem alázza meg Magyarországot?

Bencsik András korábbi kommunista újságíró, jelenlegi fideszes véleményvezér a Hír TV-ben hisztizett egy sort azért, mert a pápa nem akart találkozni Orbánnal. Akkor keresztényellenesnek nevezte az egyházfőt. Bayer Zsolt pedig egyenesen arról fejtette ki magasröptű, akadémikusi gondolatait, miszerint ha Ferenc pápa nem találkozik Orbánnal, akkor „meg kell kérni, hogy ne jöjjön ide”.

Bencsik András korábban egyébként kommunista volt, a Népszabadság 1986. október 17-i számába írt, Érzelmi kötődés című cikkében, a Magyar-Szovjet Baráti Társaságról és a magyar fiatalok szovjetbarát ideológiai nevelésének fontosságáról elmélkedett. Vajon akkor is fontosnak tartotta a kereszténységét? A bolsevizmus és a katolicizmus megfér egymás mellett?

Mindenesetre Bayer és Bencsik aggódhat a miniszterelnökért, aki most találkozni kényszerül ezzel a „keresztényellenes” pápával. Alig várjuk a két úriember újabb elmélkedését a témáról!