Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján azonnali lemondásra szólította fel Palkovics László innovációs és technológiai minisztert.

Az LMP politikusa példátlan rombolásnak nevezte, amit a kormány a felsőoktatás területén tett. A modellváltással a Fidesz politikai irányítás alá vonta a legtöbb magyarországi egyetemet, aminek következtében nem maradt vidéken állami fenntartású felsőoktatási intézmény.

A frakcióvezető arra is emlékeztetett, hogy a kormány ígérete szerint az európai uniós helyreállítási alapból 1500 milliárd forintos forrás fog érkezni a felsőoktatásba. Azonban ezt az összeget nem hívta le a kormány, csupán 119 milliárd forintot biztosítanak. Ráadásul a kormány keddi döntése alapján további 155 millió forintot vonnak el az egyetemektől – mondta el Keresztes.

Arra is felhívta a zöldpárti politikus a figyelmet, hogy a magyar felsőoktatást érintő megszorításokkal párhuzamosan a magyar adófizetők pénzéből, közel 550 milliárd forintból, a kormány a Kínai Kommunista Párt elit egyetemének épít kampuszt Budapesten.

A felsőoktatásban végzett rombolásnak és árulásnak a szimbóluma Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ezzel teljes mértékben méltatlanná vált a pozíciójára, ezért felszólítják, hogy azonnali hatállyal mondjon le – mondta el Keresztes.

2022 után az új kormánynak az egyik legelső feladata lesz az egyetemi autonómia visszaállítása és valódi fejlesztési program elindítása – zárta sajtótájékoztatóját az LMP képviselője.