Közös sajtótájékoztatót tartott a mai napon a Fertő tó mellől Schmuck Erzsébet, a Fenntartható Bizottság elnöke, az LMP – Magyarország Zöld Pártja társelnöke, Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke és Kun Zoltán, a Nagy Tavak Koalíció képviselője.

A sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet, hogy a tó magyarországi parszakasza egy beruházás miatt megközelíthetetlen, annak ellenére, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén helyezkedik el és az UNESCO világörökség része egyben. Hozzátette, hogy a beruházó a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., a kivitelező pedig Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozik.

A beruházás mintegy 60 hektárnyi értékes természetvédelmi területet érint, amit a kezdetektől fogva hazai és nemzetközi tiltakozás övez.

Az elnök asszony értetlenségét fejezte ki, amiatt, hogy a bizottság kormánypárti tagjai, a múlt héten indoklás nélkül utasították el a Nagy Tavak Koalíció „a tavaink védelmében” beadott határozati javaslatát.

Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke felháborítónak tartja azt a természetvédelmi pusztítást, ami a beruházás okoz. Számos állatfaj, többek között fecskék és kétéltűek pusztulnak el tömegesen.

Kitért a cölöpházak lebontására is, amikről a beruházás vezetője, Kárpáti Béla 2019-ben még úgy nyilatkozott, hogy „illusztris, modern épületek”. Ennek ellenére nem sokkal később mégis lebontotta ezeket.

Kun Zoltán természetvédelmi szakértő kitekintett a nagy tavaink helyzetére is, és tájékoztatást adott a beruházás nemzetközi visszhangjáról.

„Nagyon hasonló folyamatok figyelhetők meg az összes nagy tónál, mint ami itt a Fertő tónál is: beruházói érdekek gyakorlatilag felülírják a természetvédelmi, környezetvédelmi érdekeket” – mondta Kun Zoltán.