2020 nyarán, az erős váltáson átesett index.hu a mai nap folyamán nagyinterjút közöl a leggazdagabb magyar emberről, Mészáros Lőrincről.

Főszerkesztőként az alábbi döntést hoztam.

A BaHír nem fogja szemlézni ezt az interjút, nem lesz szó arról, hogy Mészáros Lőrinc áldott jó ember, aki oly sokat köszönhet az exfeleségének, és mennyire szereti a jelenlegit. Nem fogjuk humanizálni és szimpatikussá tenni azt, amit véleményem szerint nem érdemes.

Főszerkesztői véleményem – mely nem, vagy nem feltétlenül egyezik az egész oldal véleményével -, hogy Mészáros Lőrinc hihetetlen meggazdagodása és szerepvállalása a magyar gazdasági életben több szempontból is aggályos.

Önmagában is meredek lenne, ha valaki egyetlen évtized alatt a semmiből, egy ország leggazdagabb emberévé válna, 455 milliárd forintos vagyonával. Nem mondjuk, hogy nincs ilyen szintű siker, de a legritkább esetben látunk erre példát.

Azonban a személyes véleményem az, hogy itt nem csupán ennyiről van szó. Mészáros Lőrinc Orbán Viktor gyerekkori barátja, bizalmasa, falubelije. Nagyon nehéz nem azt feltételezni, hogy Mészáros hihetetlen gazdagodása mögött nem a miniszterelnök állna, ahogy arra is nehéz nem gondolni, hogy Mészáros valójában nem vagyonos ember, csupán valakinek a strómanja. Mindez csak feltételezés, azonban nekem határozottan ez a véleményem.

Ha pedig ez igaz – azt feltételezem, hogy az – akkor itt nem egy tehetséges vállalkozóról van szó, akinek a sikerét és az életének az apróbb részleteit is érdemes lenne bemutatni, hanem arról, hogy egy bizonyos érdekcsoport mérhetetlen vagyonra tett szert, a magyar és európai adófizetők pénzéből. Mert ne feledjük, ezért a pénzért elsősorban mi, adófizető magyar és európai állampolgárok dolgoztunk meg, nem az, akinek most a bankszámláján van az összeg.

Bemutathatnánk példás családapaként Pablo Escobart is, aki menekülés közben több millió dollárt tüzelt el, hogy a lánya ne fázzon, ha nem tudnánk, hogy az a több millió dollárt miből származott: bűnözésből.

Éppen ezért hoztam meg azt a döntést, hogy Mészáros Lőrinc magánéletéről, szerelméről, és még ki tudja miről szóló interjút nem fogjuk szemlézni. Akit érdekel, megtalálja az Indexen.

Vági Márton, főszerkesztő