A Népszava felkérésére végzett közvélemény-kutatást a Publicus. A kutatás témája az volt, hogy mit szólnak az emberek ahhoz, hogy a kormány alapítványokba szervezi a közvagyont.

A kutatásból nem csak az derült ki, hogy mit gondolnak erről az emberek, hanem az is, hogy hányan tudnak a ksizervezésről. Az eredmény ezel akpcsolatban az lett, hogy a megkérdezett magyarok 62 %-a hallott a közvagyon alapítványokba való kiszervezéséről. A kiszervezésről az ellenzéki gondolkodásúak 85%-a hallott, azonban a kormánypárti szimpatizánsoknak csak a 25%-a.

A kutatásból kiderült az is, hogy az ellenzékiek közül a legtájékozottabbak ebben az ügyben a Momentum és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai. A Népszava szerint bő kilenctizedük hallott a kiszervezett, már több ezer milliárdos közvagyonról, míg legkevésbé a jobbikosok, akiknek így is a 77%-a előtt ismert a kormány manővere.

A Népszava szerint a leglepőbb eremény az, hogy a megkérdezettek háromnegyede, köztük a Fidesz–KDNP-sek 54%-a is helytelennek tartja, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon. Az ellenzékieknek csak 9%-a szerint pozitív a döntés.

A kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz, s ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette. – Állítja a válaszadók 58%-a – és a fideszesek harmada a kutatás szerint.

A megkérdezettek többsége szerint ezzel a Fidesz–KDNP arra készül, hogy egy esetleges választási vereség után is komoly, az új hatalom számára ellenőrizhetetlen vagyon felett rendelkezhessen.” – írja a Népszava.

/Népszava, Jövő TV

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI