Abaliget község a Dél-Dunántúl régióban, Baranya megyében fekszik, amely egy közkedvelt kiránduló- és üdülőhely.

Abaliget

Látnivalók:

Abaligeti-cseppkőbarlang: Mecsek egyik közismert és hírneves természeti vonzereje az Abaligeti-barlang. A víz eróziós tevékenysége miatt egykor a világ száz természeti csodája közé sorolták. Folyamatos kutatások után gyalogosan is könnyedén megtekinthető. Az emberi szem számára nem látható, de a barlang napjainkban is folyamatosan változik, amiről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. A hideg klímájának, a 97 %-os páratartalmú levegőnek és a benne található gyulladáscsökkentő kalcium-ionoknak köszönhetően megkönnyebbülést okoz a barlang azon látogatóinak, akik légzőszervi megbetegedésekben, allergiás betegségekben és az asztmában szenvednek.

Cseppkőbarlang

Denevér múzeum: 2004-ben nyitotta meg kapuit az abaligeti Denevér Múzeum, amely az egyedülálló témájú kiállítását mutatja be: a denevérek kevésbé ismert és rejtélyesnek tűnő világát. Az eltérő élőhelyek szerint, nagyszerű kialakítással, látványosan és valósághűen mutatja be a denevéreket.

Denevér múzeum

Abaligeti-tó: A barlang bejáratánál található kis tó az Abaligeti-tó, amely nyáron a látogatóinak csónakázási és fürdési lehetőséget biztosít.

Abaligeti-tó

Templom: Érdemes ellátogatni a település római katolikus templomába, amelynek alapja 1778-ban épült. A templomi munkálatok 1796-ban fejeződtek be. További érdekesség, hogy az épített templom kiemelkedő helyen áll, a falu felett, egy domb oldalán Mária Magdolna emlékére.

Templom

Horgásztó: Az út túloldalán lévő nagyobb tó a Horgásztó, amely gazdag halállományában. 2007-ben kapitális pontyok kerültek telepítésre, és azóta is folyamatosan történnek telepítések. Különféle horgászversenyeket is tartanak a tavon.

Horgásztó

Legutolsó sorban pedig a Kék túra: Abaligetről számottevő túravonal járható: átsétálhatunk Orfűre, Kishajmásra hegyen-völgyön keresztül, de itt található a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra is.

Kék túra