A Demokratikus Koalíció az ellenzéki összefogás része, sőt nem csak része, hanem elviekben az egyik legerősebb tagja. Azonban ami tegnap a pécsi közgyűlésben történt, az figyelmeztetés lehet a DK valamennyi szövetségesének: az a párt, ami a saját embereit ilyen durván képes elárulni, kegyetlenül, elvtelenül, az mire képes másokkal szemben?

Az igazság az, hogy az nem is volt olyan meglepő, hogy a DK pécsi frakciójának néhány tagja elárulta a saját alpolgármesterét, Bognár Szilviát, az viszont igen, hogy mindannyian megtették ezt. Auth Istvánról például régóta pletykálják a városházi hangok, hogy a rosszul menő vállalkozása miatt őt könnyedén vásárolták meg, Kunszt Márta is inkább volt hűséges a polgármesterhez és a szocialistákhoz, mint a saját frakciójához (nem véletlenül szedték le őt decemberben a frakcióvezető posztról, akkor még győzött a házon belüli harcban Bognár), egyébként róla több forrásunk is csak olyan véleményt írt, ami nyomdafestéket nem tűrne.

Az igazán meglepő Zag Gábor döntése, aki februárban még aláírta a Momentum 12 pontját. Zag esetében így utólag azonban egyértelmű: őt nem az zavarta, ami a téli időszakban történt, csupán az, hogy neki nem jutott fontos pozíció. Zag már az egyetemi évei alatt is ügyesen helyezkedett. HÖK és EHÖK elnök volt, az Átlátszó információi szerint közel 7 millió forintot lapátolt ki, meglehetősen hosszúra nyúlt és egyébként tanulmányilag mérsékelten sikeres egyetemi évei alatt. Végzettségét tekintve technika szakos tanár, 2004 és 2012 között járt az egyetemre, emellett a politológiát is elkezdte 2011-ben, de ezt a ma már nem elérhető honlapja alapján a mai napig nem végezte el, ahogy a jogi egyetemre is beiratkozott, 2013-ban, de egyelőre nem számolt be arról, hogy sikerrel vette volna az akadályokat. Mi szurkolunk. Az mindannyiunk érdeke, hogy egy ennyire kiemelt poszton olyan ember üljön, aki nem csak az technika tanárok feladataihoz ért.

De vajon mi változott Zag esetében? Tényleg egyedül a pénz volt a motiváció? Hiszen nem olyan régen még ő is aláírta a Momentum 12 pontos ultimátumát, amit aztán el is küldtek Péterffy Attilának. Ennek a 12 pontnak része volt az, hogy

– vonják vissza Nyőgéri kinevezését

– Bognár kapja vissza a hatásköreit

– és úgy általában a transzparenciára és demokráciára való törekvés, melyből jól láthatóan egyik sem valósult meg.

Zag Gábor a Dunántúl legnagyobb városának alpolgármestere. Aki néhány hónap leforgása alatt fordult 180 fokot, ami egy ennyire fontos posztot betöltő köztisztviselő esetében minimum aggályos, ezek után honnan tudhatjuk, hogy mit fog gondolni három hónap múlva a világról és Pécsről? Zag Gábornak ma már nem fontos a demokrácia, az átláthatóság, a népszuverenitás, a tisztességesség?

Vagy igen, csak a havi egymillió forintos fizetés túl csábító volt, hogy feladja az elveit? Ezzel sincs semmi gond, ez nagyon sok pénz (pláne, hogy az iskolai végzettsége alapján a piacon ennyit aligha kereshetne), sokan elcsábulnának ennyitől. Csak akkor érdemes lenne tisztáznia, nyilvánosság elé állnia, és kijelenteni, hogy őt a 12 pontban aláírt dolgok nem érdeklik, ha havi egymillió forintról van szó. Minden pécsinek joga van tudnia, hogy az új alpolgármesterünket mi mozgatja igazán. Az elvek, vagy a pénz?

Kiemelt fotó: Péterffy Attila oldala