Megérkezett a nyár eleji kellemesen melengető napsugár! Csodás illatok szállnak a légben, levendula, rózsa utánozhatatlan aromája varázsolja el orrunkat és lelkünket.

A csodás levendula virágokra nézve mindenkiben felvillan a gondolat, hogy igen, ezt az illatot kell elraktároznunk télre! Nos ezt a problémát mára megoldották. Illóolajok formájában a nyári napsütés kicsalogatta aromákat üvegcsébe zárják, és ennek köszönhetően mi a hóesésben és a téli fagyok idején is élvezhetjük utánozhatatlan aromáját.

Igen, de amint a kezünkben az illóolajos üveg, azonnal rengeteg kérdés merül fel bennünk és szeretni tudnánk, hogy: Hogyan is használjam? Orron át lélegezzem be? Bőrömre kenjem? Vízbe cseppentve egyszerűen igyam meg? Mire használjam? Milyen hatással van a szervezetemre?

Az olajok királynőjét használhatjuk aromatikusan, azaz belélegezve. Cseppenthetünk zsebkendőre, inhalálhatjuk az üvegcséből, cseppenthetünk a tenyerünkbe, használhatjuk párologtatóban és így például felfrissíti és tisztítja is a levegőt. Aromalámpába 4-5 cseppet, a fürdővízhez 8-10 csepp illóolajat ajánlott adni

Alkalmazhatjuk helyileg a bőrön át, mert így az illóolajok könnyen beszívódnak a bőrbe. Sokkal biztonságosabb a bőrön át történő alkalmazás, ha az illóolajat jó minőségű natúr vivőkrémmel, vagy akár kókuszolajjal juttatjuk a bőr felületére. Bőrápoláshoz, lemosáshoz 4-5 csepp illóolajat csepegtessünk 1dl növényi olajba vagy akár vízben oldva. Alkalmazzunk bőrpróbát!

Belsőleg folyadékban illetve a nyelv alá juttatással használhatunk néhány különlegesen magas tisztaságú úgynevezett CPTG minőségű illóolajat.

A levendula illóolaja jótékonyan hat a vérnyomásra, nyugtató hatásának köszönhetően idegerősítő és relaxáló erővel bír. Aromája kiváló anti-depresszáns hatást fejt ki. Összehúzó és görcsoldó hatásával kellemesen enyhíti az esetleges fájdalmakat. A fájdalom tónusát remekül csillapítja. Régóta köztudott, hogy antibakteriális hatást fejt ki, hiszen az első világháborúban nagy mennyiségben alkalmazták a kórházakban. Szépészeti célokra is felhasználhatjuk, mert remek sejtvédő és megújító hatással van az emberi szervezetre.

A gyógyítás és az egészségmegőrzés mellett a levendula illóolaja érzelmi életünkre is hatással van, mivel erősíti az önkifejezést, támogatja a kommunikációt. Nagyon sokat segít abban, hogy könnyebben tudjuk és merjük megmutatni önmagunkat, állandó visszajelzést küld nekünk, hogy igenis szerethetőek vagyunk.

Tehát, már csak napok kérdése és magunkhoz ölelhetünk egy-egy nagy csokor levendulát, hogy boldogabbak, és megelégedettebbek, sőt kiegyensúlyozatlanabbak lehessünk ezen a nyáron.

Mindezek mellett a levendula illóolaj természetesen továbbra is kiválóan alkalmas illatosításhoz, ruhamoly ellen, de például jó szolgálatot tesz a várandósság első trimeszterében előforduló émelygés enyhítésében is.

Napjainkban reneszánszát éli a levendula kultusza úgyhogy az illatozás mellett beszerezhetünk levendula sört, szörpöt, lekvárt, süteményt, aromapárnát, szárított virágot, illatosítót, szappant vagy akár illóolajat.