Olvasónk által beküldött fotónkon jól látható, hogy ma reggel megkezdték a fővárosban a Lánchídnál, a Duna medrében megtalált robbanószerkezet kiemelését a tűzszerészek.

Az elrendelt biztonsági lezárás, előreláthatólag reggel 6 és délután 15 óra között érvényes!

Közben megérkezett a hír, hogy a Lánchídnál gy 100 kilós légibombát hatástalanítottak a tűzszerészek!

Egy második világháborús, szovjet gyártmányú robbanótest a honvédség tűzszerészeinek hajóján a Lánchídnál 2021. június 20-án. A tűzszerészek egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a Lánchíd közelében.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A lakosságvédelmi intézkedés kapcsán a közlekedés alól az alábbi közterületek kerültek a forgalom elől lezárásra:

  • Budai alsó rakpart (Várkert Bazár és Jégverem utcai közötti szakasza)
  • Lánchíd utca (Várkert Bazár és Clark Ádám tér közötti szakaszon)
  • Bem rakpart (Clark Ádám tér és Jégverem utca közötti szakasza)
  • Clark Ádám tér teljes területe


A lakosságvédelmi intézkedés az I. kerület közigazgatási területén az alábbi lakóházak lakóit érinti:

Fő utca 1 (Bem rakpart 1), Fő utca 3 (Bem rakpart 2), Fő utca 5 (Bem rakpart 3), Fő utca 7 (Bem rakpart 4), Fő utca 9 (Jégverem utca 1), Clark Hotel (Clark Ádám tér 1)
A fenti épületekben található, Clark Ádám térre, Bem rakpartra valamint Jégverem utcára néző ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása 2021. június 20-án (vasárnap) reggel 8 órakor megkezdődött. Az érintett ingatlanokba várhatóan a késő délutáni órákban térhetnek vissza a lakók.

„A rendőrség lezárta az érintett területet, így a tűzszerészek megkezdhették a munkát a Lánchídnál talált feltételezett robbanótestnél – tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje vasárnap délelőtt az MTI-t.

Gajdos Milán elmondta: az eszköz a budai parttól körülbelül 70 méterre található, 6-7 méter mélyen a Duna medrében.
A honvédségi tűzszerészek egy speciális daruval emelik majd ki a vízből a feltételezett robbanótestet.
Gajdos Milán korábban az MTI-nek elmondta, hogy a Lánchíd közelében egy feltehetően II. világháborús robbanótest került elő.
 A tűzszerészi munkálatok idejére mintegy 300 méter sugarú körben kellett kiüríteni a környéket. Emiatt több forgalmas útszakaszt – köztük a Lánchíd mellett a rakpart érintett szakaszait, az Alagutat – is lezárták.
A hatósági zárás több, a környéken közlekedő villamos és busz közlekedését is érinti.” – olvasható az MTI közleményében.

Forrás: mti.hu, budavar.hu