A PTE közgazdasági és jogi karával szemben található Sophianae étterem már 1942-ben is vendéglátóhelyként működött a városban. Az elmúlt 2 évtizedet azonban leginkább a működtetők állandó keringőjeként lehetne nevezni, sokan próbálták meg újraéleszteni a helyet, volt, aki több, volt aki kevesebb sikerrel. 2019-ben az ismert séf és bartender, Lajsz András próbálkozott a hely működtetésével, ám ez nem bizonyult sikeresnek, 2020 májusában a hely ismételten bezárta kapuit.

Az önkormányzati ingatlan legújabb bérlője, Gyimesi Eszter hosszú ideje vezet közétkeztető céget, de a kereskedelmi vendéglátásban is kipróbálta már magát. A kezdeti tapasztalatokról, és a jövőbeli célokról beszélgettünk Eszterrel.

Sok területen kipróbáltad már magad mind a köz- mind a magánszférában. Miért pont erre a helyre esett a választásod?

A legújabb elképzeléseimhez megfelelő helyet keresve, a Rákóczi úton autózva megláttam a „Kiadó” feliratot az egykori Sophianae étterem kirakatán. Nagyot dobban a szívem, hiszen ismeretem a történetét és másnap már a kolléganőmmel jártuk be az akkor igen elhanyagolt, de csodálatos éttermet.

Ennek a helynek lelke van, gyakorlatilag 70 éve működik kisebb-nagyobb megszakításokkal, ezért nagyon sokan ismerik és sokaknak kötődik hozzá valamilyen élménye. Egy ilyen tradicionális hely újraindítása éppen ezért sokkal nagyobb motiváció, mint egy teljesen új étterem nyitása. Ezenkívül az sem volt elhanyagolható tényező, hogy van saját külső területe. Késő tavasszal kötöttük meg a bérleti szerződést az ingatlanra az önkormányzattal, és akkor még benne volt a pakliban, hogy sokáig csak a vendéglátóhelyek kerthelységei és teraszai üzemelhetnek. Így egy saját kerthelység akár a túlélést is jelentheti.

Amennyiben ismereteim helyesek, késő tavasszal kezdtétek el a bérlést. Mondhatjuk, hogy elkerültétek a pandémia okozta válságot és utána kezdtétek újra?

Ezt azért nem mondanám. A pandémia gyakorlatilag egyik napról a másikra húzta keresztül a számításainkat, terveinket. Az első zárás idejében még iskolában is szolgáltattunk és a piac gyakorlatilag 80 %-a egyik napról a másikra eltűnt. A meglévő kiszállítás mellett, egy alapítvány  intézményébe is szállítottunk, mely biztosította a fennmaradásunkat. A fesztiválokat sem rendezték meg a veszélyhelyzet megszűnését követően, ami szintén érvágás volt számunkra, ugyanis gyakran települünk ki a fesztiválokra. A másodikzárás szintén nehéz helyzetbe hozott minket a már ismert okok miatt. Szerencsére a csapat, akivel eddig dolgoztam, együtt maradt, és a Sophie működtetésében is együtt dolgozunk.

Ami a Sophiet illeti, bár bezárnunk valóban nem kellett, ennek a helynek az egyik legnagyobb vendégkörét mindig a közgazdasági és a jogi kar hallgatói jelentették. Az online oktatás révén azonban ők nincsenek most itt, ami jelentősen lecsökkenti a potenciális vendégek számát. Ez az oka annak, hogy jelenleg, hacsak nincs valamilyen kulturális rendezvényünk, csak 10 és 16 óra között vagyunk nyitva. De ha szeptemberben megint visszatérnek a normál oktatásra, akkor mi is átállunk hosszabb nyitvatartásra.

Ezen a helyen voltak már, akik inkább italozós helyet próbáltak működtetni, mások éttermet. Az új név alapján ti inkább az utóbbi irányba mentek el.

Igen, ez így van. Semmiképpen nem akartam kocsmát csinálni a Sophieból. Egyrészt, mert azzal nagyon nehéz kiemelkedni, másrészt, mert italozós helyből már rengeteg van a városban, talán több is, mint amennyire valóban szükség lenne, így igazából nem hiányzik senkinek még egy. Viszont azt gondolom, hogy hiánycikk a városnak ebben a részében egy olyan hely, ami nincs túlgondolva, egyszerű, hétköznapi menüket kínál, amelyek minden ember igényét kielégítik. Nekünk ez a legfőbb célunk, mindezt azonban kiváló minőségben szeretnénk megvalósítani. Sajnos egyre több étteremben tapasztalható, hogy például félkész ételekkel dolgoznak, nálunk ilyen biztosan nem lesz.

Fotó: Hegedűs Tünde

Beszéljünk egy kicsit az ételkínálatról! Csak ebédmenüt kínáltok vagy van már A’la Carte étlapotok is?

Az állandó étlap még nincs kész, de folyamatban van. Addig is minden nap 4 különböző menüvel várjuk a vendégeinket, amiket levessel vagy a nélkül is lehet választani. A négy menüből 3 hagyományos, a negyedik viszont mindig vegán. Fontos számunkra, hogy a napi menük is a lehető legtöbb ember igényét kielégítsék, ezért változatos ételeket készítünk a pacaltól a csicseriborsó-pörköltig bezáróan. A menün kívül pedig található még néhány másfajta fogás is, mint „napi ajánlat”, így azért több minden közül tud választani az, aki ide betér.

Honnan szerzitek be a szükséges alapanyagaitokat? Mennyire fontos nektek a helyi termékek használata?

Nagyon fontos, ahol lehet, ott igyekszünk a hazait preferálni. A zöldségeket-gyümölcsöket szinte kizárólag helyi termelőktől szerezzük be, de a sajtjaink is egy Orfű melletti manufaktúrából származnak, valamint a lekvárjaink is helyi termelőktől származnak. Fontos még az, hogy kicsit kitűnjünk az átlag helyek közül, és olyan márkákat is kínáljunk, ami ritkább Pécsett, ilyen például a Tikkadt Szöcske italkollekciója.

Említetted, hogy lesznek rendezvényeitek is. Erről mesélnél kicsit többet?

Igen, nagyon fontos számunkra, hogy a hely a kultúra nagykövete is legyen, és több kulturális rendezvényt szervezzünk. Június 25-én, pénteken például egy humorest keretében egy erdélyi tematikus vacsorát szervezünk, ahol a vendégünk lesz és előadást tart Zsók Levente, erdélyi humorista. De tervben van egy olyan magyar ételest is, ahol a „Magyarország ételei” címmel díjazott fogásokat mutatjuk be. Ezenkívül további kisebb létszámú kulturális rendezvények szervezése van folyamatban, de többségében ezeket őszre tervezzük. Annak örülök, hogy az első hét tapasztalatai alapján napról napra többen fedezik fel az újranyitást, és folyamatosan emelkedik a vendégek száma, de azért azt gondolom, hogy az őszi időszak lesz az, ami igazán elindíthatja a forgalmat.

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok az induláshoz!

Fotó: Hegedűs Tünde

A látogatáskor rögtön meg is kóstoltam az egyik napi menüt. A pacalt egy lencsegulyás előtt nem akartam bevállalni, ezért a „normál” menü mellett döntöttem, ami egy aszalt szilvával töltött jércemell volt hercegnőburgonyával, a leves pedig szintén a lencsegulyás. A gulyás gyorsan megérkezett és meg kell jegyeznem, hogy ahhoz képest, hogy ez egy menüleves, kifejezetten nagy adagot kaptam, sok hússal, zöldséggel. Igazából egy hagyományos lencsegulyás, de nagyon gazdag, fűszeres, én még egy enyhe csípősséget is éreztem benne, gyakorlatilag pont úgy készült, ahogy én szeretem.

A főétel is elég tisztességes adag volt (erről csináltam fotókat, de sajnos tönkrement a telefonom, így nem tudom őket bemutatni). A hercegnő burgonya részemről egy nagy pirospont, ugyanis nem sokkal macerásabb elkészíteni, mint egy sima krumplipürét, viszont rengeteget hozzáad az ételhez, mind kinézetben, mind ízben. A rántott jércemell mind ízre mind állagra hibátlan (ettől félni szoktam, mert a jércemellet nem nehéz kiszárítani, de itt megmaradt a szaftossága), a benne lévő töltelék pedig az aszalt szilva mellett egy kis sajtot is tartalmazott, ami mind a húshoz, mind a szilvához passzol.

Egy szó mint száz, nagyon finom menü volt, és bár erre meghívtak, de ha fizetnem kellett volna, akkor is 1.000 forintba került volna, ami a pécsi menüárakhoz képest nagyon olcsó (annyira, hogy óhatatlanul felmerül bennem, hogy ez nem egy bevezető ár-e, de ezt az ételt 1.200-1.400 forintért is szívesen enném). Ezek alapján bátran merem ajánlani a helyet kipróbálásra!

A hely elérhetőségei:

Cím: Pécs, Rákóczi út 73.

Telefonszám: +36-20-2664343

E-mail: info@sophieetterem.hu

Facebook-csoport: https://www.facebook.com/Sophie-az-%C3%A9tterem–106724118250881/?ref=page_internal