Csizmadia Péterrel a Fidesz pécsi frakcióvezetőjével beszélgettünk, főképp az elmúlt napok/hetek botrányos városházi eseményeiről. Hogy látja a pécsi ellenzék vezetője, azt, amit Péterffy Attiláék művelnek a város élén? Mi a véleménye az új alpolgármesterekről? Mit csinál jól és mit rosszul a városvezetés, szerinte? Ezekre a kérdésekre kerestünk és kaptunk is válaszokat.

– Kezdjük a legutóbbi botrányos közgyűléssel. Önt meglepte, hogy a DK ennyire látványosan elárulta Bognár Szilviát, és eltávolították őt a posztjáról? Mit szól Zag Gábor és Nyőgéri Lajos kinevezéséhez? Mit fognak tudni ők havi 2 millió forintért tenni a pécsiekért?

– Abban az értelemben nem lepett meg, hogy a baloldalnak, legyen az hazai vagy nemzetközi, mindig is a sajátja volt egymás elárulása. Ha másnak nem is, de a kamarilla politikának valóban ők a szakértői. Másrészt azonban a pécsi közéletben példátlan, hogy egy politikai közösség ennyire kíméletlenül vágja bele a kést saját képviselőtársuk hátába.

Ami a két új alpolgármestert illeti, Nyőgéri Lajost nem kell bemutatni, őt és a korábbi évtizedekben végzett tevékenységét már mindenki ismeri. Mint friss alpolgármester, az oltási kampány közepén képes volt értelmetlen statisztikagyártással fárasztani az amúgy is leterhelt háziorvosi kart. Vele ellentétben Zag Gábor új a pécsi közéletben, az elmúlt közel két évben viszont meglehetősen passzív, szótlan magatartást tanúsított, így nem ismerhettem meg azokat az elképzeléseit vagy azt a karaktert, amely alapján azt mondhatnám, hogy az elődjéhez képest jobb, de legalább, azonos színvonalon fogja végezni a városvezetői munkáját. Másrészt azok után, hogy a polgármester fél éve már gyakorlatilag minden érdemi hatáskört elvont Bognár Szilviától és azt átruházta Ruzsa Csabára és Nyőgéri Lajosra, nem is értem, hogy miért van szükség három alpolgármesterre. Ez a pazarló szocialista hatalomgyakorlás újabb bizonyítéka. Minden közgyűlésen elmondják, hogy semmire nincs pénz, azonban minden ülésen ezzel párhuzamosan kineveznek egy újabb jó barátot valamilyen létező vagy septiben létrehozott jól fizető pozícióra. Most is ezt a színjátékot, ezt a kettős beszédet láthatják a pécsiek.

– Mit gondol, mi lehetett a háttérben? A DK arról beszél, hogy elveszett a bizalom Bognár irányába, azonban semmilyen konkrétumokat nem hajlandóak megosztani a nyilvánossággal, leginkább Facebook kommentek szintjén politizálnak. Mint az ellenzék vezetője, hogy látja, mi lehetett Bognár Szilvia bűne?

– Példát statuáltak vele azoknak, akik fel merték emelni a hangjukat a szocialista párt nyomulása ellen. Ennyit a beígért új politikai kultúráról és a pécsiségről. Két éve asszisztálnak a koalíciós képviselők az MSZP területfoglalásához. Ezt a folyamatot vagy akaratuk vagy politikai tehetségük híján nem tudták megakadályozni. Egyik sem menti fel őket, a morális és jogi felelősség csakis az övék. Nem hiszem, hogy a pécsiek a szocialisták restaurációja érdekében szavaztak rájuk, most mégis ez történik.

– 2019 őszén sejtette, hogy ennyi viszállyal és veszekedéssel fog járni az öt ellenzéki párt közös munkája?

– Nemcsak sejtettem, de igyekeztünk is elmondani a pécsieknek, hogy ez fog történni. Még Péterffy Attila is elkottyintotta egy titkos felvételen, emlékezhetünk rá. A legnagyobb baj, hogy mindeközben a város szekere nem halad előre. Ott van például a Kormány Zónafejlesztési Programja. Ahhoz, hogy Pécs élhessen ennek a programnak a többszázmillió forintos lehetőségével, szükséges lett volna már hónapokkal ezelőtt letenni az asztalra egy tisztességes, közép- és hosszútávú városfejlesztési programot, amiben pontosan meghatározzák, hogy milyen nagyberuházások szükségesek helyben ahhoz, hogy évtizedes távlatban is tartósan felfelé ívelő pályára állhasson a város és az agglomerációja. Budapest, Kaposvár, Szekszárd és a többi nagyváros mind elvégezte ezt a munkát az elmúlt évben, azokat a Kormány be is építette az elfogadott programba. Pécsett ezzel szemben még mindig semmi kézzelfogható nem történt, hiába kértük és sürgettük már fél éve is. Pedig itt valóban százmilliárdokhoz juthat egy-egy megyeszékhely. Egy ilyen soha vissza nem térő lehetőséget bűn nem kihasználni.

– A Fidesz-KDNP-ÖPE frakció a jövőben hajlandó lenne akár a Péterffyről leváló, onnan elmozduló személyekkel, pártokkal együttműködni, vagy ilyesfajta közös politizálás elképzelhetetlen?

– A Fidesz frakció nevében beszélhetek. Én nem azt nézem, hogy ki javasol, hanem, hogy mi a javaslat tartalma. Mi már az alakuló ülésen is leszögeztük, hogy minden olyan elképzelést támogatni fogunk, ami a pécsiek érdekét szolgálja, de semmi olyat nem, ami a pécsiek érdekével ellentétes. Ehhez a mércéhez a frakció tagjai tartották magunkat eddig is és ezután is így teszünk. Ha pedig a saját javaslatainkat mások is eszerint támogatják, akkor annak külön örülünk, hiszen a közgyűlésben mégiscsak közösen képviseljük a pécsieket.

– Ha 2019 őszén Önöknek szavaztak volna bizalmat, mit és hogyan csináltak volna másképp, mint a jelenlegi városvezetés?

– Megspóroltuk volna azt a rengeteg értelmetlen és öncélú konfliktust, ami a kezdetek óta jellemzi a koalíciót és ami gyakorlatilag lebénította a teljes városüzemeltetési rendszert. Az mégsem tartható hosszútávon, hogy azért maradjanak el fontos döntések, mert hónapokat állnak az iratok a polgármester vagy alpolgármesterei asztalán. Rengeteg munka és számtalan apró, egymásra pozitívan ható döntés eredménye volt az előző ciklusban, mire a 2010-es, szocialistáktól örökölt többmilliárdos működési hiányból egy fenntartható, 3-4 milliárdos pluszos költségvetést sikerült építeni. Ennek a munkának viszont soha nincs vége, folyamatos és gondos odafigyelést igényel a mindenkori vezetéstől a fenntartása. Most is ez lenne a feladat, de kevéssé látszik, a folyamatos balos kampánykommunikáció sokkal inkább.

–  Tud mondani három olyan dolgot ami pozitív, Péterffyék esetében?

– Amit kiemelnék, az nem annyira a városvezetés, mint inkább az intézmény- és cégrendszerben dolgozók érdeme, hiszen az mindenképpen pozitív, hogy az elmúlt év rendkívüli megpróbáltatásaihoz a város céghálózata, egészségügyi és szociális intézményei megfelelően tudtak alkalmazkodni. Bár többször elhangzott a városvezetés részéről egy felelőtlen riogatás a közszolgáltatások leállításáról, sőt megbocsáthatatlanul még sokszázmilliós osztalékkal is sújtották a távhő és vízszolgáltatót, az önkormányzat gazdasági társaságai mégis meg tudták oldani a 2020-as évet és az idei évre már sokkal bizakodóbbak. Köszönet érte mindenkinek, akinek ebben érdeme van. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez sem ment volna, ha nem igazítottuk volna ki a cégek gazdálkodását az elmúlt 5-10 évben, hiszen korábban őket is nyakig eladósították.

– És mi a három legnegatívabb esemény, történés az elmúlt időszakból, a városvezetés oldalán?

– A legfelháborítóbb, hogy a járványra hivatkozva neveztek ki egy új alpolgármestert. Ez tiszteletlenség a járvány elleni védekezésben részt vállaló és a betegséget elszenvedő pécsi családokkal szemben. Pontosan tudja mindenki, hogy Nyőgéri Lajosból ha törik, ha szakad, alpolgármestert kellett csinálni. A legkevésbé megbocsátható, hogy nem végezték el azt a feladatot, amellyel Pécs jövőjét biztosíthatta volna a vezetés. Itt a már említett gazdaságfejlesztési Zóna Programra gondolok. Ez elképesztő mulasztás, aminek csak évek múlva látjuk kárát. Végül a magam részéről a legszomorúbb, de egyúttal legszimbolikusabb intézkedésnek a polgármesteri karácsonyi világítás lekapcsolását tartom. Azt hiszem ebben és ahogy ezt tálalták minden benne van, ami ellentétes bármilyen jóérzéssel vagy városvezetői ethosszal. Pécs ennél valóban jobbat érdemel.