John McAfee 75 éves korában elhunyt brit-amerikai programozó, üzletember volt. Nevéhez köthető a McAfee antivírus program, az első számítógépes vírusirtó. Dolgozott a NASA Apollo-programjában és politikusként is kipróbálta magát. A techguru életében később jelentős mértékben vettek részt a fegyverek, a drogok és a tinédzserkorú barátnők, mellyel az internetes nyilvánosságot erősen megosztotta, sokakban ellenszenvet keltett, míg mások rajongtak érte. 2012-től kezdődően számtalanszor gyűlt meg a gondja a helyi hatóságokkal. Drogfogyasztása adott okot arra, hogy egyszer kommandósok támadjanak rá. Fegyverszeretete miatt egy gyilkossággal is megvádolták, ugyanis szomszédját holtan találta annak takarítónője, és mivel köztudottan nem kedvelték egymást, rá terelődött a gyanú. A sorozatos hatóságokkal való összeütközéseit, összeesküvésnek titulálta, így ahelyett, hogy bebizonyította volna ártatlanságát, inkább Guatemalába menekült. Guatemalától először politika menedékjogot kért, ám azok nem adtak neki, ennek ellenére mégis oda utazott.

McAfee libertáriánus nézeteket vallott. Twitteren gyakran hirdette jelszavát, hogy az „adóztatás rablás”. Az amerikai hatóság vádat emelt ellenne, miszerint évekig kerülte az adófizetést a kriptovaluták népszerűsítéséből származó jövedelme után. 2020 októberében Spanyolországban kapták el. A vádirat összesen hat év börtönbüntetésre ítélte volna, ugyanakkor adócsalás miatt akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhették volna, ami azt jelentette a 75 éves férfi esetében, hogy élete végéig. Kiadatására barceloniai börtön cellájában várt, ahol június 23-án a döntést követően a spanyol hatóságok előzetes vizsgálatai alapján az idegenkezűség kizárható, vagyis öngyilkosságot követett el. Jóllehet, hogy McAfee korábban a közösségi média felületén többször is utalt rá, hogy a börtönben meg fogják ölni és öngyilkosságnak fogják beállítani.

Órákkal a halála után egy régi 2019-es tweet-je kezdett keringeni az interneten, amiben azzal vádolta az amerikai tisztviselőket, hogy finom fenyegetéseket küldenek felé.

„Finom üzenetek érkeznek az amerikai tisztviselőktől, amiben valójában arra utalnak, hogy „Eljövünk érted McAfee! Meg fogunk ölni!” Ma mindenesetre tetováltattam. Ha öngyilkos lennék, nem én tettem. Nézd meg a jobb karomat.” A poszt szövegéhez csatolta a jobb bicepszén található $WHACKD feliratú tetoválásáról készült fotót, ami valami olyasmit jelent magyarul, hogy „kiütve”.

McAfee Jeffrey Epstein, amerikai üzletember és szexuális bűnöző öngyilkosságát is kétségbe vonta. „Tudjátok, hogy ha felakasztom magam, a la Epstein, az nem az én hibám lesz.”

Mind emellé különös dolog történt McAfee instagram feed-jén. Miután meghalt egy „Q” betű poszt tűnt fel. A Q jelentése a QAnon amerikai mozgalomra utal, amely 2017 óta terjeszt összeesküvés-elméleteket az interneten. Főleg a Republikánus Párt hívei között népszerű és sokan közülük szélsőjobboldali hátérrel rendelkeznek – írja a Wikipédia. A mozgalom egyébként 2020. december 9-e óta hallgat és azóta, most először hallani a mozgalomról, azáltal, hogy McAfee média csapata közzétette a bejegyzést. McAfee fiókját azóta törölték a közösségi oldalról.

kép forrása: tweaktown