1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst és feleségét Gavrilo Princip szerb diák. A hercegi pár halálát szinte dominóeffektusként követték a sorozatos diplomáciai botrányok, amelyek végül az első világháború kitöréséhez vezettek.

Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba. Legalábbis ez volt az apropó, ugyanis fő célként az lebegett a szemük előbb, hogy helyreállítsák a Habsburg-dinasztia hírnevét a régióban. A két balkáni tartomány 1908-as bekebelezése után ugyanis egyre inkább elterjedtek a különféle szerb terrorista szervezetek. A merényletek is általánosak volt az uralkodócsalád tagjai és a Habsburg-párti tisztviselők ellen.

Ebbe a puskaporos hordóba sikerült besétálnia Ferenc Ferdinándnak és feleségének. A gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip és társai több terrorista szervezettel (Fekete Kéz, Egyesülés vagy Halál) szövetkezve már hetekkel korábban elkezdték tervezni a merényletet. Szerencséjük is volt, hiszen a hercegi pár útvonala a sajtónak köszönhetően hamar kitudódott.

A főhercegi pár június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott gépkocsiban indultak el a város polgármesteréhez. Az úton Princip mellett még összesen hat terrorista válta őket. A terv az volt, hogy robbanószerkezetekkel vagy pisztolyokkal végeznek Ferenc Ferdinánddal és feleségével, ám végül csak Nedjelko Cabrinovic hajította el gránátját, amely célt tévesztett és egy tisztet sebesített meg.

Ezt követően a merénylők az elfogástól tartva szétszéledtek, így úgy tűnt, hogy akciójuk teljes kudarccal zárul. Ferenc Ferdinánd ráadásul ezután szoros őrizetet kapott, így is hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét. Ezt követően a városi kórházba is ellátogatott, hogy a merényletben megsebesült tiszt állapota iránt érdeklődjön. Óvatosságból még az útvonalat is megváltoztatták.

Itt jött közbe a fatális véletlen és a hihetetlen emberi hiba: a menet élén haladó sofőrök egész egyszerűen elfelejtkeztek a változtatásról. Bármilyen hihetetlenül is hangozzék ez ma, amikor az államfőket elképesztő biztonsági előírások mellett kísérnek, de ez akkoriban még nem volt szokásban. A Ferenc Ferdinánd biztonságáért felelős Potiorek tábornok észlelve a problémát azonnal megállította a konvojt, ami szintén nagy hiba volt. A kavarodásban ugyanis Princip közel tudott férkőzni a herceghez és közvetlen közelről két lövést adott le Ferenc Ferdinándra és Zsófiára. Mindketten egy órán belül belehaltak a sérüléseikbe.

A tettest még a helyszínen elfogták, és később – fiatal korából eredően – életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, Princip azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban. A sors furcsa fintora a merénylő napra pontosan négy évvel azután halt meg, mint áldozatai.

A június 28-i merénylet végül nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világégés kiindulópontja lett. Az Osztrák–Magyar Monarchia vezetése a szerb nacionalizmus, közvetetten pedig a szerb állam számlájára írta a gyilkosságot, bár ez máig vita tárgya. A Monarchia hamarosan olyan ultimátumot küldött Belgrád számára, amit nem lehetett elfogadni. A helyzet gyorsan és súlyosan elfajult, az amúgy is a robbanás küszöbén álló nemzetközi politikának pedig csak egy szikra kellett: kitört az első világháború.

Forrás: Rubicon

Kép: Ferenc Ferdinánd és hitvese a merénylet előtt, Wikipedia