Egyre égetőbb probléma a Föld vízkészletének rohamos fogyása. A pótlás tekintetében egy új kutatás hozott eredményeket, méghozzá a levegőből való vízkivonás segítségével.

A SOURCE Global nevű cég a Hydropanel nevű eszközének segítségével a vizet a levegőből pusztán napenergiával yneri ki. Így tehát nincsc szükség fosszilis tüzelőanyagra, elektromosságra, de még különösebb infrastruktúrára sem. A légköri vízgenerátorok olyan gépek, amelyek lehűtik a vízgőzt és így gyűjtik össze a vízcseppeket.

Ez nem új jelenség, nagyjából 10 éve léteznek már ilyen gépek, csak nagyon sok áramot igényelnek. Ezt küszöböli ki a SOURCE, amely egy fenntarthatóbb megoldással állt elő. Napelemek segítségével üzemelnek egy szellőzőt, ami levegőt szív be és egy szivacsszerű anyaggal „csapdába ejtik” a vízgőzt. Ehhez aztán magnéziumot és kalciumot adnak, így aztán ásványi anyagokkal dúsított ívóvíz lesz a végeredmény.

A cég világszerte sok helyen telepített már ilyen paneleket, főleg kórházak és iskolák mellé, olyan helyekre, ahol nehéz rendes ívóvízhez jutni. A legnagyobb farmjuk jelenleg Dubajban van a sivatagkban, ahol folyamatos megfigyeléssel tudják tökéletesíteni a szerkezetet. „Más rendszerek általában egy külön panellel rendelkeznek, amely a hálózathoz kapcsolódik” – magyarázta.

Van azonban még megoldásra váró probléma bőven, hiszen a kezdeti költségek elég magasak és legalább 10 év mire költséghatékonnyá válnak. Ezt a SOURCE alelnöke, Fotuhi is elismeri, hiszen a Hydropaneleknek szüksége van arra, hogy a palackozó üzem a közelben legyen, amire nem mindig van lehetőség. „Ha a megtakarításokat nézzük a környezet és a fenntarthatóság szempontjából, a képviselt értékek még mindig nagyon erősek” – mondta Fotuhi, kiemelve, hogy a rendszerük rengeteg előnnyel jár a környezetre nézve.

Forrás: Igényes Férfi

Kép: SOURCE Instagram