Egy prominens holland bűnügyi újságíró súlyosan megsebesült, miután Amszterdamban egy utcán lelőtték.

A rendőrség szerint Peter R de Vries-t súlyos állapotban vitték kórházba, miután kedden este a belvárosban lelőtték. Ez percekkel azután történt, hogy megjelent egy tévés chat-show-ban. Öt lövés dörtült el közvetlen a közvetlen közeléből. A 64 éves De Vries fejét is eltalálták – írja a helyi média.

A rendőrség három embert tartóztatott le a lövöldözéssel kapcsán. Két gyanúsítottat az az A4-es autópályán egy autóból szedtek ki Leidschendamnál, egy harmadikat pedig Amszterdamban. A tüzet nyitó fegyveres vélhetően köztük volt.

De Vries korábban rendőri védelemben részesült, miután fenyegetéseket kapott, mert nyomozó újságíróként és a bíróságon bűnügyi ügyekben vett részt. Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig a bűnözők világában. Ennek ellenére több bűnüggyel kapcsolatban is kapott már fenyegető leveleket. Az egyik legismertebb tényfeltáró munkája az, amelyet 1983-ban végzett Freddy Heineken elrablása kapcsán. 2008-ban pedig Emmy-díjat is nyert egy tinédzser Natalee Holloway eltűnéséről készített műsorával.

Femke Halsema amszterdami polgármester elmondta, hogy a holland bűnügyi újságíró jelenleg az életéért küzd. A rendőrség tanúkat és CCTV felvételeket kér a lövöldözésről, de arra kérik az embereket, hogy ne osszák meg az anyagot a közösségi médiában.

Ő MINDANNYIUNK SZÁMÁRA EGY NEMZETI HŐS! EGY RITKA BÁTOR ÚJSÁGÍRÓ, AKI FÁRADHATATLANUL AZ IGAZSÁG NYOMÁBAN VAN!

– mondta a merényletről szóló sajtótájékoztatóján ai polgármester.

/BBC | Kiemelt kép: nu.nl ; Forrás: jovotv.hu