Ma lépett hatályba a putyini mintára bevezetett homofób és transzfób törvény, amely azt célozza, hogy kiradírozza a nyilvánosságból az LMBTQ embereket. Petíciót indítanak civil szervezetek, hogy az alapvető jogok biztosa a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes törvényt küldje el az Alkotmánybíróságra.

A ma hatályba lépő törvény alapján a kormányzat szeretné eltüntetni a reklámokból az LMBTQ embereket, szeretné kitörölni a filmekből és rádióműsorokból az LMBTQ tartalmakat, hogy azokat este 10 óra előtt ne lehessen megnézni a TV-ben. A törvény szeretné eltüntetni az iskolákból azokat a foglalkozásokat, tartalmakat, amelyek leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy interszex embereket mutatnak be. Ez a törvény nem bízik a pedagógusokban, hogy el tudják dönteni, hogy milyen eszközökkel biztosítsák a fiatalok számára azt a tudást, amire a 21. században szükségük lehet. Ez a törvény százezer LMBTQI fiataltól a lehetőséget, hogy segítséget kapjanak identitásuk felvállalásához, vagy védelmet az iskolai bántalmazással szemben. 

Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra

Hiába erőlteti a kormányzat a fundamentalista és kirekesztő emberképét, a magyarok nem kérnek ebből és nemet mondanak a gyűlöletkeltésre. Az Opinio 15-59 éves korosztályra reprezentatív kutatása szerint a lakosság 22 százaléka gondolja úgy, hogy a törvény a pedofil bűncselekmények visszaszorítását szolgálja, majdnem 60 százaléka viszont a melegek jogainak súlyos korlátozását látja benne.

„Az Amnesty International Magyarország részéről semmilyen módon nem alkalmazkodunk az emberi jogokat nyilvánvalóan sértő törvény előírásaihoz. Az egyetemes emberi jogok nem egy menüt jelentenek, amiből a kormányok kiválaszthatják, hogy mely jogokat szeretnék tiszteletben tartani.  Nem hátrálunk meg, és nem hagyjuk abba azt a munkát, amellyel célunk, hogy fiatalok és közösségeik a társadalmi problémákra tudatos cselekvéssel reagáljanak.” – mondta el Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója. 

„A Háttér Társaság programjai és szolgáltatásai továbbra is a korábbi feltételek szerint érhetők el LMBTQI emberek és családtagjaik számára. A ma hatálybalépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Jogsegélyszolgálatunk minden tanárnak készen áll segíteni”

– kommentálta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség és a TASZ petíciót indít,  amelyben azt kérjük az alapvető jogok biztosáról, hogy a nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes és a Magyarország által elfogadott nemzetközi emberi jogi egyezményeket is sértő törvényt küldje el az Alkotmánybíróságra. Arra kérünk mindenkit, hogy álljanak ki velünk közösen egy szabadabb, igazságosabb és egyenlőbb Magyarországért és írják alá az Amnesty.hu oldalon elérhető petíciót.


Dr. Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatójának beszédében többek között elhangzott:

Továbbra is a fiatalok érdekeinek szem előtt tartásával segítjük azt, hogy az emberi jogi oktatási programunk értékei és módszertana a legszélesebb körben elérhető maradjon:  

  • Ingyenes iskolai foglalkozásainkat és egyéb programjainkat továbbra is változatlan tartalommal nyújtjuk. Vállaljuk, hogy amennyiben programjaink megtartásával kapcsolatosan az intézmény, illetve a foglalkozást vezető önkéntes ellen szabálysértési eljárás indul, jogi segítséget nyújtunk a számukra.  
  • Ajánlást fogalmaztunk meg pedagógusok és iskolai szociális segítők számára, amely segít értelmezni az új szabályozást, és iránymutatást ad abban, hogy fiatalokkal foglalkozó szakemberként milyen lehetőségek állnak a rendelkezésükre, hogy LMBTQI témákat mutassanak be az iskolában. 
  • A középiskolások számára elérhető ifjúsági emberi jogi programjainkon, így az Összpont emberi jogi diákversenyben és a Nyári Ifjúsági Táborunkban, továbbra is nyitott és elfogadó közösség részeként tanulhatnak az érdeklődő fiatalok az emberi jogokról, illetve arról, hogy hogyan védhetik meg saját és mások jogait.  
  • Önszerveződő ifjúsági csoportjainkat ezek után is támogatjuk abban, hogy felszólaljanak az őket és más csoportokat érintő jogsértések ellen, és hogy befogadó közösséget teremtsenek mindazok számára, akik aktívan szeretnének tenni az emberi jogok érvényesüléséért.  
  • Szeretnénk teret és eszközöket biztosítani ahhoz, hogy a szülők is tenni tudjanak azért, hogy a fiatalok elfogadó, nyitott és kritikus gondolkodású felnőttekké válhassanak. Szeptembertől csoportos beszélgetéseket szervezünk a fenti témákban szülők számára., és támogatjuk a kollektív és egyéni fellépésüket az emberi jogi értékek mellett.  
Fotó: Jövő TV / Kárász Anna Flóra

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivőjének beszédében pedig:

A Háttér Társaság koordinálja a tucatnyi civil szervezetből álló Sokszínűség Oktatás Munkacsoportot. Itt szeretnénk még nagyobb figyelmet fordítani az LMBTQI témára nyitott pedagógusok és más iskolai dolgozók támogatására. A ma hatályba lépő törvény azt ugyan nem korlátozza, hogy a tanárok a saját munkájuk során LMBTQI témákkal is foglalkoznak, a törvény mégis táptalaja lehet a támadásoknak, a megfélelemlítésnek, az öncenzúrának. Szeretnénk arra biztatni a tanárokat, hogy ne féljenek! Mi mindenben mellettünk állunk, próbáljuk felvértezni őket minél jobb segédanyagokkal, eszközökkel, és ha bármilyen atrocitással találkoznak, fordulhatnak a jogsegélyszolgálatunkhoz is.

Jövő TV