Dr. Ernie Ward amerikai állatorvos egy kísérlet keretein belül szemléltette azt, hogy milyen érzés lehet egy kutyának, mikor az autóban hagyják a forró napon – értesült a kutyabarathelyek.hu.

Az állatorvos 30 percet töltött egy autóban napos időben, ezalatt végig kommentálta az érzéseit és az egészet videóra vette. A nála lévő hatalmas hőmérséklet mérőn pedig végig látható, hogy épp hány °C fok van a kocsiban.

Tegyük fel, hogy most én vagyok a kisállatod. Itt ülök az autóban, mind a négy ablakot résnyire lehúzva hagytad. Elindítjuk az órát, és meglátjuk, milyen meleg lesz idebent” – kezdet a kísérletet Dr. Ernie Ward.

A kísérlet kezdetén 34,5 °C fokot mutatott a mérő, 5 perccel utána pedig már 38 °C fokot.

10 perc után a hőmérséklet 41 °C fokra emelkedett. „Szinte elviselhetetlen, lassan eljutok oda, hogy alig bírom ki idebent” – mondta el érzéseit Ernie. 

15 perc után már 43 °C fok volt a kocsiban, a kísérlet kezdete utáni 25. percben pedig már 45 °C. Ekkor az állatorvos már nehezen bírta a hőséget: „Rettenetes. Egyetlen gondolat kavarog a fejemben: tűnj el az autóból! Minden porcikám azt üvölti: kifelé, kifelé! Nem tudom, mennyire látszik a videón, de teljesen átizzadtam a ruhám. Az arcomról, az orromról és az ajkamról is dől az izzadtság. De én tudok izzadni. Egy kutya nem tud. Egy kutya párologtatni, vagyis csak lihegni tud.”

A teszt lényege pont az, hogy lássuk, milyen érzés mindez. Hogyan érezheti magát egy kutya, akit bezártak az autóba? Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed.”

A kísérlet végére, a 30. percben már elviselhetetlenül meleg volt, a állatorvos által vitt hőmérséklet mérő 47 °C fokot mutatott. Ekkor Dr. Ernie Ward így foglalta össze a tapasztalatait: „Elképzelni sem tudom, mennyire kiszolgáltatottnak érezheti magát egy kutya ilyen helyzetben, és ez rettentően ijesztő. Nem tudja, mikor jön vissza a gazdi, miközben lassan, de biztosan felemészti a hőség minden energiáját, kiszippantva belőle az életet… Soha, de soha ne hagyd a kutyádat parkoló autóban, ha meleg az idő!

Fotó: Youtube/DrErnieWard