Azonnali és hosszú távú segítséget nyújt a Katolikus Karitász és a Pécsi Egyházmegyei Karitász a Sellye környéki jégkárosultaknak.

A Katolikus Karitász vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a péntek esti nagy kiterjedésű vihar súlyos károkat okozott Sellye, Drávaiványi, Okorág és Kákics településen. Csak az eddigi felmérések szerint Sellyén 200 család lakhelye sérült meg.
A karitász vasárnap délelőtt két helyszínről indított élelmiszer adományt az érintett településekre, ahol összesen több mint 3 ezer ember él. Pécsről két teherautónyi palackozott vizet, pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, valamint a székesfehérvári raktárból egy mikrobusznyi friss pékárut, tartós élelmiszert szállítottak a térségbe.
A közlemény szerint Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a helyszínre érkezve kezdte meg az egyeztetéseket a folytatólagos együttműködésről. Kiemelte, hogy “a szervezett segítségnyújtás első lépéseként már valamennyi érintett település vezetőivel, helyi családsegítő szolgálatokkal felvette a karitász a kapcsolatot. Az ő iránymutatásaikkal állították össze a gyorssegély élelmiszercsomagokat.
Vasárnap már a továbblépéssel kapcsolatos feladatokat, a hosszú távú segítségnyújtás csomópontjait határozzák meg. Drávaiványin például a Karitász vállalta az építőanyag-felajánlások helyszínre szállítását.
Megjegyezték, hogy nemcsak a családi házak sérültek meg, hanem a mezőgazdaságot tekintve is jelentős kár érte a térséget. A földeken több tízezer paprika- és paradicsompalánta, több hektár dinnye és kukorica esett áldozatául a heves jégesőnek. Ez szintén nagyon komolyan érinti az itt, ebből élő, gazdálkodó családok életét – olvasható a közleményben.

Forrás: mti.hu