Muharay Elemér Népművészeti Szövetség megalakulásának 30 éves jubileuma alkalmából nagyszabású gálával ünnepel, 2021. július 17-én, szombaton a budapesti Nemzeti Táncszínházban.

A rendezvény házigazdája Sebestyén Márta, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas népdalénekes és Sebestyén István, a Népművészet mestere, bukovinai mesemondó, Kakasd.

Baranya megyét Kozármisleny és Hosszúhetény képviseli a neves, ünnepi rendezvényen. A kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület párosa, a Fülöp Ferenc díjas Eismann házaspár mutatja be a gálán a helyi népviseltet és csárdást.

„Kozármisleny népviseletével és a mislenyi csárdással képviselik hagyományőrzőink fiatal városunkat a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség gálaműsorában. Táncosaink, Eismann Gyuláné és Eismann Gyula, Fülöp Ferenc díjas táncosok adják elő a kozármislenyi lassú és friss csárdást, amellyel felidézik majd a budapesti rendezvényen Kozármisleny múltját és hagyományait, valamint bemutatják népviseletét.” – tudtam meg a Józsa Gergely Néptánc Egyesület vezetőjétől, Baumholczer Angélától a városunk néptáncosainak július 17-i, budapesti küldetését.

A gálaműsor további közreműködői között van még a Boglya Népzenei Együttes Szombathelyről, Csurgó zenekar Szekszárdról és a Zengővárkonyi Fúvósok.

A délután 14 órakor kezdődő műsort a „Csalogató”-val indítják, amelynek során dr. Bathó Edit kalauzolásával a résztvevők megismerkedhetnek a magyar tájegységek legjellemzőbb viseleteivel.

18 órától viszont a táncosoké lesz a főszerep, mert általuk egy „Hazai tánckörkép” kerekedik ki az est folyamán, hiszen a meghívott hagyományőrző együttesek táncosainak több generációja mutatja be a hazai tájegységek táncait.

Fotó: J G Néptánc Egyesület