Berki ezúttal is megúszta a börtönt, csak felfüggesztett büntetést kapott és az ő szintjén nevetségesen alacsony pénzbírságot. M. Richárd a budapesti két halálos balesetet okozó baleset vádlottja is csupán 3 évnyi börtön büntetést kapott, amiből a végén simán elképzelhető, hogy nagyjából semmi nem lesz.

Ez ilyen ország: Berkik és M. Richárdok országa.

Alvilági figurák országa. Büdös bunkó parasztok országa, akik bármit, de tényleg bármit megtehetnek, mindent megúsznak. Veszélybe sodorsz egy busznyi embert? Na és akkor? Meggyilkolsz két ártatlant? Ejnye-bejnye!

Két baleset, némi kokózás, egy kis adócsalás közben pedig jó nyaralást kívánunk a Maldív-szigeteken.

A magam részéről hihetetlenül unom, hogy ócska alvilági figurák élnek luxuséletet, akik bármit megtehetnek, az alattvaló pórnépet akár meg is ölhetik, érdemben soha nem vonják őket felelősségre, az ítéleten meg jót röhögnek magukban. Továbbá azt is unom, hogy bűnözéssel egyről a százra lehet jutni, tisztességes, becsületes munkával egyről a kettőre is nehezen.

Persze vigasztalhatjuk magunkat azzal, hogy a mi lelkiismeretük tiszta, hogy mi mindenért keményen és becsületesen megdolgozunk, hogy mi esténként tükörbe tudunk nézni. De ettől még ugyanúgy dühíthet, ha azt látom, hogy vannak egyenlőbbek, az egyenlők között, és ránézésre teljesen sötét, értéktelen, morálisan nulla emberek jutnak hihetetlen magasságokba, és válnak belőlük törvények felett álló állampolgárok.

Én nem kívánok törvények felett állni, én nem kívánok bűnözésből meggazdagodni: én csupán azt szeretném, hogy senki más ne álljon a törvények felett, és senki ne gazdagodhasson meg bűnözésből, következmények nélkül. Félreértés ne essék: nem a fent említett illetőkhöz hasonló emberek életét irigylem. Dehogy kell az nekem. Sem a műanyag nőkre nem vágyom, sem arra, hogy két csík kokain nélkül létezni se tudjak, sem a felszínes emberi kapcsolatokra, sem a celeb-lét minden mocskára. Csak arra, hogy egy olyan országban élhessek, ahol az életben az előre jutáshoz a tanulás és a kemény munka legyen a kulcs, ne a törvények megkerülése, a szürke-zónában való mozgás, és a politikai kapcsolatok megléte.

Lesz valaha ilyen ország Magyarországból?