Egy korábbi bejegyzésünkhöz (ami Berkiről és M. Richárdról és az ő érinthetetlenségükről szólt) érkezett egy komment, számon kérve, hogy oké, hogy őket sem bünteti meg az igazságszolgáltatás, de mi van a szemkilövetővel? Vélhetően Gyurcsány Ferencre gondolt. Ugyanakkor ma nem csak egy kommentelőnk gyurcsányozott egy jó ízűt, hanem a térség fideszes önkormányzati képviselője, Hoppál Péter is.

A kérdés egyébként tényleg jogos….

Hoppál Péter annak a párt szövetségnek a tagja, amelyik 2010-ben arra kapott felhatalmazást a választópolgárok kétharmadától (és az a kétharmad akkor még tényleg kétharmad volt), hogy számoltassák el Gyurcsány Ferencet és a baloldalt. Hoppál Péteréknek és a Fidesznek idestova ezt tizenegy év alatt sem sikerült megtenniük. Ha Gyurcsány szemek kilövésére adott parancsot, akkor feleljen érte. Ha Gyurcsány elkövette a költségvetés hamisítást, akkor kerüljön érte börtönbe. Mondta a magyar nép 2010-ben. A Fidesz-KDNP és Hoppál Péter azonban szembe fordultak a saját választóik akaratával, Gyurcsány pedig köszöni szépen, él és virul, ugyanúgy ott ül az országgyűlésben, ahogy tette azt 2010 előtt.

Hoppál úr: 11 évük lett volna elszámoltatni az „őrült miniszterelnököt”. 11 év.

Azoktól a – vélhetően kormánypárti – kommentelőktől azt kérjük, hogy ne rajtunk kérjék számon Gyurcsány Ferenc elszámoltatását, hanem azokon a képviselőkön, akikre ők szavaztak és akik erre kaptak felhatalmazást. Hoppál Péter és társai szolgáltathattak volna igazságot, mi újságírók nem.

De elmondjuk azt is, hogy miért nem számoltatták el Gyurcsány Ferencet, akit ha a 2006-os eseményekért nem is, de a költségvetés meghamisításának minősített esetéért bíróság elé lehetett volna állítani. Nem tették. Mindennek pedig végtelenül egyszerű oka van:

Gyurcsány a garanciája Orbán hatalmának.

Amíg ő ott ül az ellenzék soraiban, addig az ellenzék valamennyi szereplőjét össze lehet „gyurcsányozni”. Amíg Gyurcsány ott van az ellenzék környékén, addig a fideszesek riogathatnak vele: lássátok, ha nem mi, akkor ők térnek vissza. És bizony rengeteg embernek vannak keserű emlékei arról a korszakról, ami ha nem is feltétlenül volt (egyedül) Gyurcsány hibája, de mégiscsak ő volt azoknak az éveknek a jelképes alakja, miniszterelnökként. Orbánnak kell Gyurcsány, ez nem is kérdés. Orbán is tudja: Gyurcsány és a DK nélküli ellenzék valódi veszélyt tudna jelenteni, az az ellenzék bőven tudna megszólítani jobboldali, a Fideszből kiábrándult szavazókat, míg ez az ellenzék erre láthatóan képtelen.

Ezért marad Hoppálnak is a kötelező gyurcsányozás, és 2006-ozás, kár, hogy 2010-ben nem ezt ígérték és nem erre kaptak felhatalmazást a magyar választópolgároktól…