Az 1Magyarország Kezdeményezés szervezet egy asztal mellé ültette az 1Magyarország Nyilatkozatot aláíró civil szakértőket és a hatpárti ellenzéki összefogás politikusait – írja beszámolójában a Mérce. A fórumot Ónody-Molnár Dóra moderálta a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol lehetőség adódott arra, hogy a romák helyzetére készült másfél oldalas közös programtervezetet megvitassák.

Nem volt azonban teljes a politikusi garnitúra, a Jobbik ugyanis nem vett részt a vitafórumon. Ennek egyik oka az volt, hogy a párt nem írta alá a nyilatkozatot, a másik pedig, hogy a roma civil szervezetek nem tapasztaltak érdemi változást a Jobbik politikájában. A beszámoló alapján a „Jobbik-kérdés” többször is előkerült, nem is sikerült rá megnyugtató megoldást találni. Több roma felszólaló is bírálta a Jobbik politikáját, az is elhangzott, hogy „félünk, rettegünk a Jobbiktól”.

A fórumon először a jelenlévő roma szakértők elemezték az ellenzéki szövetség romapolitikai nézeteit. Nem volt benne sok köszönet, tulajdonképpen egységesen elítélték azt, több hibára is rámutatva. Rostás Aranka a vidéken élő cigányságot sújtó nehézségekről beszélt, ideértve az iskolázatlanságot vagy éppen az energiaszegénységet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ez nemcsak a romákat érinti, hanem minden mélyszegénységben élő honfitársunkat.

Többen a víziót hiányolták a programból, Rézműves Szilvia szerint például „sem a demokratikus alapelvek, sem pedig valós ellenzéki kiállásról sem tanúskodik” a dokumentum. A program akkor lenne jó, „ha a méltányosság, szolidaritás, a részvétel, az elismerés politikája megjelenne benne. Talán felsejlik benne roma hang, de nem tudni, kiket vontak be a program kidolgozásában” – összegezte. Hasonlóan fogalmaztak másik is, hiányolva a valós szakpolitikai megfontolásokat, a jövőképet és úgy általánosságban a tenniakarást. A szakértők hiányolták az oktatás fejlesztését, szakkollégiumok, kulturális intézmények létrehozását is.

A pártok részéről érkezett válaszok alapján elmondható, hogy abban egyetértés mutatkozott, hogy sok munka van még a romaprogrammal. A Jobbikot érintő kritikákra Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) és Donáth Anna (Momentum) is elmondta, hogy szerintük a párttól kell megkérdezni, hogy miért nem írták alá a nyilatkozatot. Az is rajtuk áll, hogy mikor kérnek bocsánatot és tesznek valamilyen gesztust a romák felé. Az együttműködés kapcsán viszont Donáth fontosnak tartotta elmondani, hogy bár a pártok között nincs mindenben egyetértés, az fontos, hogy mindenki beadja a közösbe azt, amije van.

Bősz Anett a Liberálisok nevében a másfél oldalas szándéknyilatkozatot egy karácsonyfához hasonlította: „amikor december 23-án veszel egy karácsonyfát, az attól még nem karácsonyfa. Akkor lesz karácsonyfa, amikor ráaggatod a díszeket. El kell mondani, milyenek legyenek a díszek.” Ebben pedig még vár munka az ellenzékre.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke szerint a program beleillik a létező gazdasági-politikai paradigmába, amely centrumra és perifériára osztja a világot. „Ez a maximum távol áll attól a minimumtól, amelyet én a jó élethez elégségesnek tartanék” – mondta, de a programot jónak nevezte. Teleki László (MSZP) és Arató Gergely (DK) is arra hívta fel a figyelmet, hogy ez még nem a végleges program, azt ugyanis azután írják meg, hogy társadalmi párbeszédre bocsájtották a tervezetet. Ebben pedig a pártok ígéretet tettek arra, hogy igyekeznek is odafigyelni a civil roma szervezetek hangjára.

Forrás: Mérce