A gyalogosok, futók, kicsik és nagyok már birtokba is vették a Tettyéről a Havihegyre vezető hidat, vagy ahogy az ott lakók emlegetik, a „gyilokjárót”. A híd felújítása határidőre, vagyis július 15-re készült el, a kilátóterasznál pedig az utolsó simítások zajlanak. A pécsi panorámát hamarosan már onnan csodálhatjuk.

Először egy futó suhant el, majd pedig egy kisgyermekes család sétált el pénteken a tettyei fahídnál tartott sajtótájékoztató résztvevői mellett. Utánuk is folyamatosan jöttek a sportolók, kirándulók, járókelők, a felújított híd, amely július 15-re készült el, pedig jól állta az első próbákat. A szerkezet sokáig fogja még szolgálni a pécsieket, hiszen az elmúlt három hónap munkálatai során új, tartós padozatot szereltek fel rá.

– A tettyei hidat 2010-ben, az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében építették – idézte fel Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezető igazgatója. – Az azóta eltelt 11 évben a faszerkezet nagyon megkopott, ami azonban a legfőbb probléma volt, hogy a gerendák korhadni kezdtek. A felújítás ezért vált szükségessé.

A társaság által megbízott vállalkozó végezte ezt a munkát, ami nem volt kis feladat. Ahogy P. Horváth Tamás önkormányzati képviselő is rámutatott, csaknem 20 köbméter faanyagot használtak fel az építésnél – ez 640 gerendát jelent a 150 méteres fahíd esetén.

– Örülök, hogy a Tettye és Havihegy megújítását célzó projekt elkezdődött, sőt egy része már el is készült – emelte ki Sajgó György képviselő. – A továbbiakban is azon fogunk dolgozni, hogy a környék minél több turistát és pécsit vonzzon, hogy innen élvezzék a kilátást.

A Panoráma-sétányról az előtte elterülő város látványa már most is pazar, de az újonnan kialakított kilátóteraszról, amely hamarosan elkészül, még szebb lesz. A BIOKOM NKft. munkatársai ott az utolsó simításokat végzik, miközben a sétánnyal kapcsolatos munkálatokat – pollerek pótlását, utcabútorok és hulladékgyűjtők felújítását, kandeláberek megtisztítását, a sétány parkosítását – már befejezték.

A fahíd felújítása, valamint a kilátóterasz kialakítása a Pintér János Parkmegújítási Program részét képezi. A BIOKOM NKft. által 2021-ben elindított projekt a pécsi zöldterületek megújítását célozza meg. A Niké-szobor környéke tavasszal újult meg, pár hete pedig már a Mandulás tornapálya is felújított eszközökkel várja a sportolni vágyókat. A társaság munkatársai jelenleg a Puskin téren és a Malomvölgyi Parkerdőben is dolgoznak. – írj a BIOKOM a sajtóközleményében.