Pont azok maradnak ki a fegyverpénzek kiosztásából, akik kiemelkedő segítséget nyújtottak a járványhelyzetben, hiszen a kifizetés a 15 ezer fő rendvédelmi közalkalmazottaknak nem jár. Az állam láthatóan nem tekinti eléggé fontosnak a közalkalmazott rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtási dolgozók által ellátott feladatokat. A fegyverpénzek kiosztása körüli visszásságok is azt mutatják, hogy a végső cél kiüresíteni a közalkalmazotti szférát, hiszen következetesen akadozik annak finanszírozása.

Tévúton jár a kormány azzal is, hogy a rendvédelmi dolgozók tömeges pályaelhagyását a fegyverpénzek kiszórásával próbálja megakadályozni. A rendvédelem területén dolgozó munkavállalók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális, egzisztenciális problémával küzdenek. Egyre többen hagyják el a rendőri pályát, egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek. A rendvédelmi szervek állománya hatalmas, több ezer fős létszámhiánnyal küzd, ráadásul a fluktuáció is hatalmas a területen.

A katasztrofális helyzetet nem lehet pusztán egyszeri juttatással megoldani, hiszen a legégetőbb problémák, mint például, hogy egy pályakezdő rendőr 150-170 ezer forintos illetménye, a 2008 óta változatlan illetményalap a nem megfelelő körülmények, határvédelem terhe továbbra is megoldatlanok.

Az LMP sokszor kezdeményezte a rendvédelmi illetményalap 38.650 Ft-ról 60.000 Ft-ra történő emelését, mert szerintünk ezzel kezdődne az állomány valódi megbecsülése. Emellett megbecsülést a rendvédelemben dolgozó közalkalmazottaknak! Követeljük, hogy ők is részesüljenek a fegyverpénzben!

Ungár Péter,

az LMP országgyűlési képviselője