Ahogy mi is írtuk, tegnap még a szervezőbizottság vezetője sem zárta ki, hogy akár az utolsó pillanatban is lefújhatják az idénre halasztott tokiói olimpiát. Mára újabb koronavírusos esetekről tájékoztattak a szervezők, újabb nyolc pozitív tesztre derült fény.

A szervezők szerda reggeli bejelentésével az elmúlt három hétben 75-re nőtt a fertőzöttek száma. A mostani nyolc közül az olimpiai faluban egy pozitív teszt született, egy rendezőé, akinél 12 kontaktszemélyt derítettek fel. A NOB 138. ülésszakán viszont már pozitívabb volt a hangulat az olimpiát illetően. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója az ülésen elmondta, hogy az eredmény fokmérője nem a zéró fertőzésszám, hanem az esetek gyors felismerése és elszigetelése, megakadályozva ezzel a vírus további terjedését. „Mindent megtettek, hogy ezeket a játékokat a lehető legbiztonságosabbá tegyék” – mondta a szervezőkre utalva.

„A remény sugarai ebből az országból kiindulva világítsák meg egy egészségesebb, biztonságosabb és igazságosabb világ kezdetét. Az olimpia képes összehozni, megihletni az embereket, megmutatva, hogy mit lehetséges elérni” – fogalmazott, miközben egy olimpiai fáklyát tartott a kezében.

Eközben pedig már meg is kezdődtek a versenyek a Tokióban! Két nappal a megnyitó előtt már két csapatsportban elkezdték a versenyeket, női softball és női labdarúgás volt terítéken. A Japán csapat előbbiben 8-1-re verte Ausztráliát, szóval a hazaiaknak jól indultak a játékok. Szerdán összesen három softball- és hat női futballmérkőzést rendeznek az ötkarikás játékokon. Utóbbi tornán máris egy rangadóra is sor kerül, a G-csoportban a világbajnok amerikaiak a svédekkel csapnak össze.

Forrás: MTI