A Pest Megyei Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának több munkatársát is előzetes letartóztatásba helyezték – értesült a Népszava. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség azért rendelt el nyomozást a kormányhivatal egyik vezető beosztású tisztviselője ellen, mert a gyanú szerint „előnyért megszegte hivatali kötelességét”. Kovács Katalin a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta a lapnak, hogy „üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt” nyomoznak.

Eddig négy embert hallgattak ki gyanúsítottként, őket mind le is tartóztattak a bíróság rendelkezésére, őket azonban nem nevezték meg. A Pest Megyei Kormányhivatalt Tarnai Richárd vezeti, aki több nagy állami beruházásban is részt vett. A közigazgatási szervezetrendszer átalakításakor pedig a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalát jelölték ki Budapest természetvédelmi hatóságaként. Innen adtak ki több fakivágásra is engedélyt, például a Kossuth térre vagy a Városligetre. A Liget-projekt kapcsán Tarnai még 2017-ben elismerte, hogy nekik kell lebonyolítani bizonyos eljárásokat. Paks II. építése kapcsán ugyanez a helyzet.

A Tarnai vezette hivatal tehát több olyan, korábban nagy politikai vitákat kiváltó ügyben kellett döntést hoznia. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen ügyben és kiket tartóztattak le a Pest Megyei Kormányhivatalban.

Forrás: Népszava