Az Egyesült Arab Emírségek saját hamis esőt készített a felhőkbe repülő drónok segítségével, hogy legyőzze a az emberpróbáló tikkasztó 44 fokos hőmérsékletet.

A hamis esőt állítólag olyan drón-technológiával hozták létre, amely felhőkön belül elektromos töltéseket állít elő annak érdekében, hogy azok összetapadjanak, és vizet hozzanak létre.

A hamis eső készítése, az ország csapadékhiányának megfékezésére irányuló folyamatos erőfeszítések része. Az Egyesült Arab Emírségek átlagos csapadékmennyisége mindössze évi 100 mm.

Az elmúlt vasárnap az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központja videófelvételeket tett közzé erős záporokról, amelyek azt mutatták, hogy a technológia sikeresnek bizonyult.

A központ szerint a csapadékot az úgynevezett felhővetés néven ismert technikával fokozták.

„A felhővetés a különböző vegyi anyagok – köztük ezüst-jodid, szárazjég és még közönséges konyhasó – egyesítése a meglévő felhőkkel annak érdekében, hogy megvastagítsák a felhőket, és növeljék az eső vagy havazás esélyét. A vegyszereket vagy a felhőkbe lövik, vagy a felhők közelében és afelé repülés útján szabadítják fel.”

A Reading Egyetem tudósai vezetik a hamis eső készítő projektet, Maarten Ambaum professzor pedig márciusban a BBC-nek elmondta, hogy „az Egyesült Arab Emírségekben a vízszint drasztikusan süllyed, és ennek célja az, hogy megpróbáljon segíteni az esőzésekben.

„Amikor a cseppek összeolvadnak és elég nagyok, esőként esnek” – tette hozzá.

A technológia sikere évekkel azután következett be, hogy az Egyesült Arab Emírségek 2017-ben 15 millió dollárt fektetett kilenc különböző hamis eső készítő projektbe. – olvasható az Evening Standard weboldalán.

Forrás: standard.co.uk

Fotó: pixabay.com