2021. július 29-én, délután 17 órakor indul útjára a TérZene program részeként a „Zenélő Kozármisleny” rendezvénysorozat nyitóelőadása.

A zenés programot a kozármislenyi Városháza előtt dr. Biró Károly polgármester nyitja meg.

„Reneszánsz muzsika, reneszánsz jelmezben” címmel a Daniel Speer Brass szórakoztatja majd ezen a nyári késő délutánon a kozármislenyieket, és varázsolja el az érdeklődőket a zene csodálatos világába.

„Az újraindításra felkészülve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) optimalizálja a másfél éve elindított programot, hogy segítségével hétről hétre minél többen élvezhessék a házak között átcsilingelő valódi örömzene eufórikus akkordjait. A Zenélő Kozármisleny-Térzene programsorozat megnyitó előadása: „Reneszánsz muzsika reneszánsz jelmezben”-rézfúvós kamarazenei előadás – DANIEL SPEER BRASS” – írta közösségi oldalán dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere.

Néhány bemutatkozó szó a Daniel Speer Brass zenekarról:

„Reneszánsz muzsika, reneszánsz jelmezben” a címe annak a műsoruknak, amelyet a zenekar már brokát és bársonyból készített ruhában ad elő, és a vizualitás élményével hozza még közelebb a kor angol, francia, magyar, olasz és német nagy és kismestereinek csodálatos zenéjét. Trombitán, kürtön, tubán, harsonán zengenek Holborne, Praetorius, vagy a Vietorisz kódex gyűjteményének darabjai.

A zenekar tagjai tanulmányaikat valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végezték. A névválasztásuk a rézfúvós kamarazene gyökeréhez vezethető vissza. Az együttest az 1636-1707 között élt német zeneszerzőről nevezték el, aki nemcsak a toronyzene úttörőjeként alkotott nagyot, hanem mint író is. Mint korának nagy utazója, útjait – így köztük a magyarországi tartózkodását is – úti-regénybe foglalta.

A zenekar közreműködő tagjai: Horváth Zoltán trombita, Hammer Gábor trombita, Pétersz Árpád kürt, Sörfőző Zoltán harsona, Maronics Zsolt tuba, Péter Zoltán dobok és ütőhangszerek.

A zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. Reneszánsz és barokk művekkel, klasszikus, romantikus, valamint kortárs szerzők, a rézfúvósok standard darabjaival koncerttermekben, templomokban, kastélyokban szerepelnek. A számos sikeres hazai hangverseny mellett többször turnéztak Ausztriában és Németországban, Szlovákiában. A Daniel Speer Brass szép sikereket ért el Berlinben, Bukarestben, Nürnbergben, Párizsban, Szófiában, Trierben, valamint Stuttgartban, két ízben is. Teltházas előadásai voltak a Magyar Köztársaság Kulturális Intézeteinek koncerttermeiben és szabadtéri fesztiváljain.

Többször szerepeltek a Magyar Rádióban, a Duna TV-ben, a Pécs TV-ben és a Magyar Televízióban. Az együttes a nyilvános hangversenyek mellett gyakran játszik diákoknak. Ezek a hangszerbemutatóval kiegészített koncertek, a gyerekek zenei nevelését segítik elő játékos formában.

Fotó: dsb.hu