Múlt héten 210 ember vesztette életét a szélsőséges időjárás következményei miatt, a katasztrofális időjárás várhatóan még több napig kitart.

A heves esőzések után szombaton újabb áradások pusztítottak Belgiumban, az ország válságközpontja arra figyelmeztetett, hogy az időjárás napokig változatlan maradhat.

Különösen a Brüsszeltől délkeletre fekvő Namur és a vallon Brabant tartományok sújtották a károk, ezeken a területeken a múlt héten 36 ember halt meg és 7 személyt eltűntként tartanak számon.

A szombati esőzések hatalmas károkat okoztak Belgiumban; Forrás:apnews.com

A szombati felhőszakadások Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Újabb halálesetekről ugyanakkor nem érkezett hír.

Szakértők szerint az ilyen áradások a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak, és az országoknak alkalmazkodniuk kell, többek között a jövőbeli árvízkockázatokkal kapcsolatos számítások felülvizsgálatával, a figyelmeztető rendszerek fejlesztésével és a lakosság felkészítésével a hasonló katasztrófákra.

Forrás: apnews.com