Sajnálatos módon, egyre több bizonyítékuk van az orvosoknak, arra az állításukra, hogy a beoltottak sincsenek biztonságban a delta variánstól, ugyanis köztük is terjedhet. Azonban eltérő információk érkeznek arról, hogy a variáns milyen gyakran okoz súlyos megbetegedéseket.

Reuters által közölt elemzés több, a delta-variáns által érintett ország egészségügyi jelentéseit veszi számba: 

  • Az Angol Közegészségügyi Intézet (PHE) pénteken azt közölte, hogy az országban 3692, a delta-variáns miatt kórházban kezelt betegből a páciensek 58,3 százalékát egyáltalán nem oltották be, 20,9 százalékát egyszer beoltották, 22,8 százalékát pedig mindkétszer beoltották a koronavírus ellen.
  • Szingapúrból – ahol a delta-variáns már dominánssá vált – azt jelentették, hogy a koronavírusos esetek háromnegyede az oltottak közül kerül ki, bár állításuk szerint náluk rendszerint nem tapasztalnak súlyos tüneteket. 
  • Izraelben a kórházban kezelt emberek 60 százaléka a beoltottak közül kerül ki. Állításuk szerint a betegek többsége 60 év feletti, vagy krónikus betegségben szenved. Hozzátették: a Pfizer vakcinája kisebb mértékben bizonyult hatékonynak a tünetek megelőzésében delta-variánssal szemben, de az egyénnek még így is erős védelmet biztosít. Azt viszont nem akadályozza meg, hogy másokat megfertőzzön a vírus. 
  • Az Egyesült Államokban – ahol a delta-variáns már az esetek körülbelül 83 százalékát okozza – a közölt adatok szerint a súlyos betegek 97 százaléka az oltatlanok közül kerül ki.- írja az index.hu

A legnagyobb veszélyt a világra jelenleg a delta-variáns jelenti – mondta Sharon Peacock mikrobiológus a Reutersnek nyilatkozva. Hozzátette: a delta „a legerősebb és a leggyorsabban terjedő variáns”, amely ez idáig kialakult.

Az emberi erőforrások minisztere, Prof. Dr. Kásler Miklós összehívott minden egészségügyi szervezetet, amelyek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben vesznek részt. A szakmai grémium kidolgozta a 3. oltás beadásának eljárásrendjét.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház , az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői egyhangúan határozták meg a 3. oltás beadásának eljárásrendjét. Az EMMI az előkészített szakmai javaslatot az Operatív Törzs részére átküldte, majd a Kormány elé terjeszti.